Personeel AOb zegt vertrouwen op in directeur om voorgenomen reorganisatie: 'Proces niet vakbondswaardig'

© ANP
Utrecht - De Algemene Onderwijsbond (AOb) heeft het vertrouwen opgezegd in directeur Christa Compas. Volgens vakbond FNV ontbreekt het bij het personeel aan vertrouwen omdat er voorgesorteerd zou worden op een reorganisatie bij de Utrechtse organisatie, terwijl daar formeel nog een besluit over genomen moet worden. De werknemers eisen dat de voorgenomen reorganisatie per direct wordt stopgezet.
"Vacatures worden op andere wijze ingevuld, formatie wordt samengevoegd", schrijft FNV in een brief aan de bestuursleden en de directeur van de AOb. "De werknemers van de AOb stellen voorop dat zij niet per definitie tegen organisatieveranderingen zijn, maar wel tegen de wijze waarop het proces nu wordt doorlopen."
De Ondernemingsraad zou verder onder druk worden gezet om toch een beslissing te nemen over de reorganisatie. "Collega’s die zich niet kunnen vinden in het huidige proces ervaren dat zij buitengesloten worden en nog belangrijker, dat zij niet zonder consequenties kunnen uitkomen voor hetgeen hen zorgen baart", aldus FNV-bestuurder Judith Westhoek in de brief.

Problemen aangekaart

Volgens FNV staat de sociale veiligheid binnen de AOb hevig onder druk en is dit meerdere keren aangekaart bij het managementteam. Medewerkers hebben daarover eerder ook al een petitie aangeboden aan het bestuur en aan de directie. Ook ligt er een rapport over de hele kwestie bij de vertrouwenspersoon.
Een aantal werknemers en een delegatie van het MT zou daarna een aantal concrete afspraken hebben gemaakt om onder meer de sociale veiligheid te verbeteren. Maar de achterban van FNV noemt die afspraken absoluut onvoldoende. "Het gehele proces is niet vakbondswaardig. Grensoverschrijdend gedrag duurt voort en de sociale veiligheid is niet gewaarborgd", aldus de FNV. Zij eisen voor maandagochtend 09.00 uur een schriftelijke reactie van het bestuur en de directeur.
De AOb laat weten een bemiddelaar te willen gaan aanstellen om te kijken of het vertrouwen nog hersteld kan worden. Ook moet er een onderzoek komen naar de sociale veiligheid binnen de organisatie, aldus een woordvoerder van de AOb.