Anaal ringwerpen bij Utrechtsch Studenten Corps: moet kunnen of grensoverschrijdend?

© RTV Utrecht
Utrecht - Studenten die ringen gooien om een fles die zit in het achterwerk van een stripper. Beelden hiervan gaan rond op sociale media en in appgroepen. Ze zijn gemaakt bij het Utrechtsch Studenten Corps (USC) en volgens een anoniem lid was dit “spel” geen uitzondering. “Dit soort dingen komt gewoon met enige regelmaat voor, dan komt er iemand langs die een show geeft.” De rector van USC spreekt tegen dat dit vaker gebeurt en zegt het “ten zeerste” af te keuren.
Een foto van het ringwerpen is onder meer op Snapchat gezet. Een screenshot hiervan is ook doorgestuurd naar RTV Utrecht. Daarop is duidelijk een medewerker van het corps te zien. Een lid van het corps bevestigt aan de telefoon dat de foto rondgaat binnen de studentenvereniging.
© Ingezonden foto

Belofte om zich in te zetten tegen seksueel wangedrag

USC heeft vorig jaar - net als zo’n kleine honderd andere studentenverenigingen - een intentieverklaring getekend waarin het corps belooft zich in te zetten tegen seksueel wangedrag. Officieel is die verklaring ondertekend door FUG, de Federatie Utrechtse Gezelligheidsverenigingen waar het Utrechtse Studentencorps onder valt.
We vragen de Universiteit Utrecht of zij bekend zijn met de foto of het filmpje en krijgen de volgende reactie: “Het bestuur van het Utrechtsch Studenten Corps heeft de Universiteit Utrecht geïnformeerd over een incident dat heeft plaatsgevonden binnen de vereniging. De UU en HU wachten de afhandeling door het bestuur van het USC af voordat ze beslissen over eventuele aanvullende maatregelen."
Studentenverenigingen ontvangen publiek geld vanuit de UU en de HU. Het USC ontvangt per jaar 70 bestuursmaanden. Een bestuursmaand is 425 euro per stuk. In totaal 29.750 euro per jaar dus. Daarnaast ontvangen ze 4594 euro per jaar aan basissubsidie. Deze subsidie is bedoeld om de vereniging in stand te houden en kernactiviteiten uit te voeren. Ze moeten bij bestuurlijk actief Utrecht verantwoorden waar het geld heen gegaan is.
"We realiseren ons dat een bestuur niet altijd kan voorkomen dat er grensoverschrijdende gebeurtenissen plaatsvinden. Wel vinden we het essentieel dat studentenverenigingen er vanuit een gezonde verenigingscultuur alles aan doen om excessen te voorkomen en effectief optreden als deze zich toch voordoen.”

'Ik vind dit niet normaal'

De rector van het USC, Hiddo Laane, zegt in een telefoongesprek dat zij dit soort gedrag “ten zeerste” afkeuren. “Ik vind dit niet normaal, wij vinden het niet normaal. Dit is geen dagelijkse gang van zaken. Voor alle situaties waarbij abnormaal gedrag plaatsvindt, hebben wij een stappenplan dat we elke keer volgen. Als wij een melding krijgen, dan passen wij hoor en wederhoor toe, staan we in nauw contact met de hogeschool en de universiteit en dan kunnen er sancties volgen.”
Op navraag of hij meer over deze specifieke foto of situatie kan vertellen, is het antwoord steevast: “Ik ga verder niet in op deze situatie en ik beëindig dit gesprek nu ook.” De rector van het USC wil dus verder niets kwijt over de foto, maar hij ontkent ook niet dat de foto bij het USC zou zijn genomen.
Van een lid van het USC horen wij op de redactie een ander verhaal. Hij vindt het goed dat wij hem anoniem aan het woord laten. “Ja die foto… dit soort dingen komt gewoon met enige regelmaat voor, dan komt er iemand langs die een show geeft. Deze mensen worden betaald voor hun werk. Dat is wel een beetje stupide, maar goed, dat is eigen verantwoordelijkheid. Ik heb niet begrepen of er consequenties zijn.”

Vrouwonvriendelijk?

Of hij het vrouwonvriendelijk vindt wat hier gebeurt? “Nee, dit was gewoon een striptease. Dit zijn dingen ter entertainment. Hetzelfde als dat je midgets laat rondrennen als entertainment bij ons. Dat zie je ook op filmpjes. Ik kan er niet heel veel van zeggen. Op sommige avonden gebeurt dit, puur voor de lol. Ik snap wat je zegt dat mensen hier een andere kijk op hebben, maar het wordt wel vrijwillig gedaan, ze krijgt hier geld voor. Er is niet random iemand van de straat getrokken.”
Hij voegt er nog aan toe: “Wat ik belangrijk vind, is dat we niet als vrouwonvriendelijk erin komen te staan. Het heeft verder geen effect op gedachten over vrouwen. Deze mannen, en ik ook, hebben ook een vriendin - of gehad in die tijd - dat betekent niet dat ik anders omga met vrouwen.”
Is er onderling de vrijheid om te zeggen 'ik kijk weg', of 'ik doe hier niet aan mee'?
Frederiek Nabben
Frederiek Nabben van Stichting Time Out zet zich in om de sociale veiligheid bij studenten(verenigingen) te vergroten. Zo maakte ze eerder de theatervoorstelling: ‘SAFE SPACE’, waarin taboes zoals seksueel overschrijdend gedrag, vernedering en pesten bespreekbaar werden gemaakt.
Ze benadrukt dat het - ongeacht of het je smaak is - de mensen vrij staat om een dergelijke act in te huren. "Dit gebeurt in een pornobar of bij een voetbalclub ook." Wel is het volgens haar de vraag of alle studenten zichzelf vrij genoeg voelden om niet mee te doen, de 'show' niet te aanschouwen. "Ik kan niet beoordelen of het grensoverschrijdend is naar die vrouw, want ze biedt haar diensten in de vorm van die act aan. Het is niet aan mij om daarover te oordelen. Het grensoverschrijdende zit mogelijk in de groep onderling. Is er onderling, in de groep, de vrijheid om te zeggen: 'Ik doe hier niet aan mee' of ‘ik heb hier geen zin in’? Daarin zit mogelijk een grensoverschrijdende factor."
Daarnaast merkt Nabben op dat de studenten waarschijnlijk een slok op hadden: "Alcohol doet grenzen vervagen en dan heb je niet zo in de gaten of je over je grenzen aan het gaan bent."

Filmpje

Naast de foto krijgt de redactie in dezelfde mail ook een filmpje binnen. Het is een andere situatie in een druk bezochte werfkelder, maar vermoedelijk wel dezelfde stripper. Een student wordt door de anderen opgeroepen om met ringen te gooien naar het achterwerk van de stripper. Het filmpje duurt maar acht wazige seconden. Volgens de USC-leden die wij spreken komt dat filmpje niet bij hen vandaan, maar is het van een andere studentenvereniging.