Burgemeester Dijksma snapt moedeloosheid rondom drugsoverlast Lucasbolwerk

© Menno Bausch
Utrecht - De overlast van drugsgebruikers bij het parkje aan het Lucasbolwerk is een hardnekkig probleem. Dat zegt burgemeester Dijksma in gesprek met RTV Utrecht. Dat bewoners en ondernemers rondom het parkje onderhand moedeloos worden van de constante geluidsoverlast, ruzies en troep van de gebruikers snapt de burgemeester. Toch lijkt een snelle oplossing niet in zicht.
De gemeente werkt al langer aan het probleem. Zo krijgen de verslaafden zorg aangeboden en wordt geprobeerd ze ergens anders te laten gebruiken dan in het parkje. Die aanpak werkt deels. Maar omdat in Utrecht geen verbod geldt op het gebruik van harddrugs in het openbaar, komen ook gebruikers van buiten de stad naar het parkje, zegt de burgemeester.

Gecombineerde aanpak

Een mogelijke antwoord op het probleem ligt volgens Dijksma in een gecombineerde aanpak: "Het begint en eindigt met zorg. Maar als sprake is van gewelddadigheden onderling, richting bewoners of cafébezoekers dan is een grens nodig. Handhaving moet ook een grote rol spelen."
Vorige week werd juist duidelijk dat er te weinig politiecapaciteit is om op te treden tegen de overlast. De politie is volgens Dijksma te druk met andere dingen, zoals bescherming van mensen die worden bedreigd vanwege het Marengo-proces en de beveiliging van het Mediapark in Hilversum.
Nu blijkt er toch wat flexibiliteit te zijn: "In ons district zijn de mensen al heel hard aan slag en is de werkdruk hoog. We hebben moeten schrapen om extra steun te krijgen en dat staat in de komende weken hopelijk paraat. We willen voorkomen dat andere districten in onze eenheid er last van krijgen. Er is wel wat flexibele kracht, en we proberen juist daaruit te putten."
Bekijk hier het hele gesprek met de burgemeester. Tekst gaat verder na de video.
Maar met alleen meer politiecapaciteit is het probleem niet opgelost, vreest de burgemeester. Extra handhaving zou juist voor een 'waterbedeffect' kunnen zorgen, het probleem verplaatst zich dan naar een andere plek in de stad.
Bij de gemeenteraad ligt een voorstel om harddrugsgebruik in de openbare ruimte voor deze groep te verbieden: "Het beste is dat als mensen willen gebruiken ze dat niet in de openbare ruimte doen, maar bijvoorbeeld in de Tussenvoorziening. Dat is ook veel schoner en veiliger voor de omgeving. Zo lang het buiten mag, en het is bijvoorbeeld mooi weer, dan gaan mensen de zorgvoorziening niet in."
Of dat verbod van harddrugs in de openbare ruimte er komt, is nog niet duidelijk. Zo'n traject kan maanden duren: "Misschien wil de raad vanwege de urgentie dit onderwerp eerder bespreken, want dan is er ieder geval sneller duidelijkheid."
Dijksma kan zich voorstellen dat bewoners zo onderhand moedeloos worden: "Maar ik wil wel vanuit mijn kant zeggen dat we er alles aan doen om te helpen. En dat kost helaas tijd."