Milieuactivisten bij vergadering Rabobank: 'Gaat de bank 45 procent minder uitstoten in 2030?'

© Djayden Overwater
Utrecht - Verschillende milieuactivisten hebben gisteravond de vergadering van certificaathouders van de Rabobank bijgewoond. Ze hadden een uitnodiging bemachtigd door een certificaat te kopen. Volgens financieel topman Bas Brouwers verschilt hun doel ten aanzien van het klimaat niet veel van dat van de Rabobank, maar de weg er naartoe wel. Dat stelde de activisten, onder wie enkele bekende Nederlanders, niet gerust.
Onder andere actrices Carice van Houten en Thekla Reuten kwamen aan het woord. Van Houten leidde haar vraag in door een sprookje te vertellen dat zij ook aan haar zoontje had verteld, toen zij hem zei dat ze dinsdagavond naar de bank moest. "Ik geloof niet in sprookjes, maar wel in verandering", besloot Van Houten. Reuten greep terug naar het ontstaan van de bank en de voortrekkersrol die de bank ook nu in de klimaataanpak kan spelen.

De centrale vraag

Ook anderen kwamen aan het woord. Zij haalden verschillende aspecten van het klimaatakkoord van Parijs aan, dat als doel heeft de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad Celsius. Centrale vraag van de activisten, die allen een certificaat van de Rabobank hadden aangeschaft om de vergadering bij te kunnen wonen: gaat de Rabobank minimaal 45 procent minder CO2 uitstoten in 2030 ten opzichte van 2019?
Eis eerlijk en verantwoordelijk beleid van je bank. Dat doe ik vandaag. Niets meer, niets minder.
Carice van Houten
Brouwers benadrukte dat de Rabobank de ambities uit het klimaatakkoord van Parijs wil halen. Hij haalde een fictief voorbeeld aan van een klant die bij de bank aanklopt maar op dat moment nog veel CO2 uitstoot. "Als hij wil innoveren om daarmee zijn uitstoot terug te brengen naar de helft, wat zeg ik dan tegen die klant? Uiteindelijk moet het natuurlijk zo zijn dat de uitstoot helemaal naar beneden gaat. Maar als er meer van dit soort klanten naar ons toe komen, zijn ze van harte welkom."

Geen antwoord, wel toeters

Maar activisten bleven aandringen op een concreet antwoord op hun vraag, onder meer door meermaals "ja of nee" te scanderen. "Dit is toch geen normale manier van de dialoog aangaan?" antwoordde Brouwers. Gert van Dijk, voorzitter namens STAK, dat de vergadering organiseerde, probeerde de orde nog enigszins te bewaren. "Ik ben blij dat u in groten getale gekomen bent om van gedachte te wisselen", aldus Van Dijk. Maar de aanwezige activisten bleven erbij dat hun vraag onbeantwoord bleef. Bij het slot van de vergadering bliezen zij op toeters en riepen zij verschillende teksten.