Ondanks drukte tóch nog een roeivereniging in Utrecht: 'Op die prachtige rivier de Vecht'

© Cor Scheffers
Utrecht - Utrecht heeft al heel wat roeiverenigingen, maar er komt er nog één bij: De Vechtse Roeivereniging Zuilen (VRV). Het is een van de weinige clubs die op de Vecht wil gaan varen. De locatie aan de Fortlaan, naast Scheepswerf De Klop, is nog niet helemaal klaar maar verslaggever Robert Jan Booij nam vanmorgen alvast een kijkje.
"Kijk, dit is een kanaaltje en vanaf daar is het 20 meter naar de Vecht", vertelt initiatiefnemer en penningmeester Cor Scheffers. "Wij gaan nu het onkruid en de struiken weghalen zodat je na een kort stukje peddelen op de rivier zit. Dat is fantastisch. De Vecht is drieduizend jaar oud. Achter de sluis op het Merwedekanaal zitten de bekende roeiverenigingen Triton, Orca en Viking, maar op deze prachtige rivier zit niks." Nou ja, bijna niks dan: aan de Vecht tussen Breukelen en Maarssen zit nog wel roeivereniging Het Galjoen, dat is voortgekomen uit Nyenrode Business Universiteit.
Er is volgens Scheffers tien jaar overleg geweest met de gemeente over alternatieve roeilocaties in de stad, want op het kanaal is het te druk. "Utrecht is een stad die snel groeit met veel pleziervaart. Dit initiatief past naadloos in de recente nota Visie Stadswater Utrecht." Utrecht heeft de ambitie om waar dat kan een natuur- en parkachtig gebied aan de oevers van de Vecht te creëren met ruimte voor flora en fauna waar bewoners fysiek actief kunnen zijn en cultuurgeschiedenis kunnen ervaren.
Roeiclub aan de Vecht (live 07.40 uur)
De gekozen locatie aan de Vecht waar in de toekomst het botenhuis van de roeiers moet komen, is nu nog een werkplaats voor timmerlui, maar die zullen vertrekken. Vanaf 1 juni kunnen de roeiers erin. Er moet nog een hoop gebeuren, laat staan dat er al boten liggen. Van andere roeiverenigingen krijgt VRV op termijn boten die zij niet meer willen. Hier hoeven ze niet voor te betalen.
Roeiclub aan de Vecht (live 08.40 uur)
Woensdagavond om 20.00 uur is er een informatiebijeenkomst in het Buurthuis Beatrix. De initiatiefnemers zullen dan uitleggen waarom "roeien de beste levensverzekering is die er bestaat".
© RTV Utrecht