Nog geen uitslag in Turkse verkiezingen en dus spanning in Utrecht: 'Het is kielekiele'

De Ulu-moskee in Utrecht.
De Ulu-moskee in Utrecht. © RTV Utrecht
Utrecht - Het is vanochtend een beetje verward wakker worden voor Utrechters die de Turkse politiek volgen. De definitieve uitslag van de verkiezingen in dat land laat namelijk nog even op zich wachten. De laatste stand van zaken wijst erop dat er een tweede stemronde nodig zal zijn om een winnaar aan te wijzen in de strijd tussen de zittende premier Erdogan en zijn uitdager Kemal Kilicdaroglu. En dat zorgt ook voor spanning bij Utrechtse verkiezings-watchers: "Het is kielekiele."
Erdogan zelf verklaarde vannacht in een speech voor zijn supporters in Ankara hoopvol te zijn dat hij nog een periode door mag. In zijn eerste openbare optreden sinds de stembussen sloten, zei hij 'een duidelijke voorsprong' te hebben. Maar hij liet ook weten het stemproces te zullen volgen. "We weten nog niet of de verkiezingen er na de eerste ronde opzitten", zei hij, "maar als het volk ons naar een tweede ronde brengt, dan zullen we dat ook respecteren."
Vannacht kwam het hoofd van de Turkse verkiezingsautoriteit YSK, Ahmet Yener, op het moment dat 91,93 procent van de stemmen geteld was, met de laatste update. Toen had Recep Tayyip Erdogan 49,49 procent van het totale aantal uitgebrachte stemmen. Zijn uitdager Kemal Kilicdaroglu had 44,49 procent. Die uitslag zou betekenen dat er een tweede ronde volgt.
Kilicdaroglu, de grote uitdager van Erdogan, reageerde op de groeiende kans dat er een tweede ronde komt nu geen van de kandidaten meer dan 50 procent van de stemmen heeft. "Als onze natie om een tweede ronde vraagt, dan zullen we de tweede ronde absoluut winnen", zei de oppositiekandidaat. "De hang naar verandering in de maatschappij is groter dan 50 procent."
In de Utrechtse wijk Lombok werd het nieuws uit Turkije gisteren op de voet gevolgd, bijvoorbeeld bij de Ulu-moskee op het Moskeeplein. Een aanwezige: "Het is kielekiele. Normaal heb je altijd de zekerheid dat Erdogan het gaat winnen maar deze keer is het echt de vraag of hij het wel gaat winnen."
Volgens de verkiezings-watcher in Utrecht maken veel Turken zich zorgen. "Ook met de economische staat nu. Mensen wachten echt af van na de verkiezingen hoe de economische toestand zich gaat voortzetten daar. Dat is meer van belang dan wie er gaat winnen volgens mij."