Tinekes harp werd gestolen na concert in Utrechtse Pieterskerk: 'Wie neemt er nu een harp mee?'

© Tineke Steenbrink
Utrecht - Nog even inladen na een geslaagde concertavond in de Pieterskerk in Utrecht en dan hup, naar huis. Dat was gisteravond de bedoeling van de Utrechtse Tineke Steenbrink, maar toen ze haar harp even onbewaakt bij het busje liet staan, was die pardoes verdwenen. Ze is er kapot van en heeft een boodschap voor de dieven. "Breng hem alsjeblieft terug. Zet hem voor de deur, ofzo."
Met het Holland Baroque-orkest had Tineke er net een concert op zitten. In de Pieterskerk traden ze op met de Poolse folk-jazzgroep Bastarda Trio. Morgen zouden ze met diezelfde groep optreden in Groningen en dus moesten alle instrumenten diezelfde avond nog daarheen gereden worden.
De emotie klinkt nog door in Tineke's stem als ze erover vertelt. "Het was 22.00 uur 's avonds en al donker. Tijdens het inladen is er toen een instrument ontvreemd. En die kan niet een hond meegenomen hebben."

Uniek harpje

Een nieuwe harp kopen dan maar? Liever niet, zegt Tineke. Want het instrument heeft voor haar een grote emotionele waarde. "Het is een heel uniek harpje waar ik wel 15 jaar naar heb gezocht", legt ze uit. Het gaat haar dan ook niet om de financiële waarde van het instrument. "Het is een beetje alsof je een trouwring verliest. Dat is het met instrumenten. Daar sta je mee op en je gaat er mee naar bed. Als ie dan verdwijnt, valt alles om je heen even weg."
Het voelt toch een beetje als vreemdgaan om er meteen met een andere harp vandoor te gaan
Tineke Steenbrink, harpist
Bij het concert dat vandaag in de Groningse Lutherkerk werd gegeven heeft Tineke dan ook niet een andere harp gebruikt. Ze speelt ook accordeon en orgel, en heeft besloten het vandaag bij die instrumenten te laten. "Het voelt toch een beetje als vreemdgaan om er dan meteen met een andere harp vandoor te gaan. Daar was ik emotioneel nog niet aan toe."
Tineke wil dan ook niets liever dan dat haar harp weer bij haar terugkomt. Ze begrijpt niet waarom het instrument is meegenomen "Wie neemt er nu een harp mee? Wie heeft daar nu iets aan?", vraagt ze zich hardop af. Daarom doet ze een dringend beroep op de dieven. "Wat je ook doet, maak hem niet kapot. Het is mijn grootste angst dat iemand denkt: wat heb ik nou eigenlijk gedaan? Ik gooi hem in de gracht. Dat zou eeuwig zonde zijn."

Lichtbruine harp, lichtgroene hoes

In plaats van weggooien, hoopt Tineke dat de daders de harp weer terug bij haar afleveren. "Zet hem bij ons voor de deur. Of bij RTV Utrecht, mij maakt het niets uit. Als de harp maar terugkomt."
Daarnaast roept ze iedereen op om te kijken naar de harp. Op Twitter deelde ze een foto van het instrument met daarbij de oproep aan iedereen haar te helpen de harp weer terug te vinden. Meerdere muzikanten en ook burgemeester Sharon Dijksma deelden die oproep al.
"Het is een klein harpje van 1,20 meter hoog", beschrijft ze het instrument, "bij mij komt hij ongeveer tot mijn middel. Hij is lichtbruin met snaren erop. Die snaren zijn wit en er zitten ook rode en witte op. En er zat een lichtgroene hoes omheen."
Mocht iemand zo'n harp of zo'n hoes tegenkomen, dan hoort Tineke het graag. "Soms heb je ook gewoon een beetje geluk nodig in het leven. Hopelijk duikt ie weer op."