Crisis bij mensenrechtencollege: voorzitter zou intimideren en discrimineren

Voorzitter Jacobine Geel zou zich schuldig maken aan intimidatie en discriminatie.
Voorzitter Jacobine Geel zou zich schuldig maken aan intimidatie en discriminatie. © ANP
Utrecht - Het is crisis in de top van het College voor de Rechten van de Mens. Vier van de acht medewerkers hebben melding gedaan van intimidatie, discriminatie en vriendjespolitiek, schrijft de gezamenlijke onderzoeksredactie van de NOS en Nieuwsuur.
Het College voor de Rechten van de Mens zit in Utrecht, bij het Griftpark. Het is een onafhankelijke instantie die toeziet op de mensenrechten in Nederland. Als mensen zich gediscrimineerd voelen, kunnen ze melding maken bij het College.
De vier klokkenluiders binnen de organisatie richten zich vooral op voorzitter Jacobine Geel. Hoewel het ministerie van Justitie de klokkenluiders heeft beloofd hen te beschermen, moeten twee van hen gedwongen vertrekken. Het gaat om Mariam Chébti en Geneviève Lieuw, twee vrouwen met een migratieachtergrond. Zij hebben van de Raad van Advies gehoord dat hun aanstelling vanwege de bestuurlijke crisis niet wordt verlengd.

'Crisis duurt al jaren'

Uit een brandbrief die het ondersteunend personeel twee maanden geleden stuurde, blijkt dat de bestuurscrisis al jaren speelt. Het college heeft niet langer "de slagkracht die het zou moeten hebben" en bevindt zich "in de gevarenzone". Door interne conflicten is het onduidelijk of er de komende maanden wel voldoende collegeleden zijn om te oordelen over discriminatieklachten van onder meer gedupeerden van de toeslagenaffaire.
Jacobine Geel zegt niet te kunnen reageren op de beschuldigingen omdat ze de onderliggende feiten niet kent, maar vertrouwen te hebben in de uitkomsten van het onderzoek. In een intern bericht schrijft ze aan het personeel eind februari dat ze "diep geraakt" en "geschokt" is door de melding van haar collega's.