Intimidatie, vechtpartijen en aanranding; te weinig agenten om verslaafden naast Utrechtse schouwburg aan te pakken

Utrecht - Er is te weinig politiecapaciteit om op te treden tegen de overlast op het Utrechtse Lucasbolwerk. Dat zegt burgemeester Sharon Dijksma. Een steeds groter wordende groep verslaafden komt samen in het park naast de Stadsschouwburg en zorgt voor ernstige overlast. Ze maken zich schuldig aan intimidatie, vechtpartijen, berovingen en aanrandingen.
Maar de politie is volgens Dijksma te druk met andere dingen, zoals bescherming van mensen die worden bedreigd vanwege het Marengo-proces en de beveiliging van het Mediapark in Hilversum. Dat zegt ze in het wekelijkse vragenuur van de gemeenteraad. De lokale politiek maakt zich grote zorgen om de situatie aan het Lucasbolwerk.

Vrouwen worden aangerand

Agenten hebben dit jaar al 270 incidenten geregistreerd. Vorig jaar waren het er 874 in totaal. Volgens een politiewoordvoerder gaat het om bedreiging, intimidatie, drugs dealen, berovingen en vechtpartijen. Bovendien worden vrouwen lastiggevallen of zelfs aangerand. De politie hield dit jaar acht mensen aan. Vorig jaar waren dat er vijftig. En dan komt nog niet alles in de statistieken, zegt de politie. "We constateren een oplopende lijn van incidenten."
Buurtbewoners, horecaondernemers en medewerkers en bezoekers van de Stadsschouwburg hebben veel last van de schimmige mannen in het park. Burgemeester Dijksma erkent de problemen, maar benadrukt ook dat in de rest van de binnenstad soortgelijke problemen zijn.
Dit is een ongelofelijk hardnekkig probleem
Burgemeester Sharon Dijksma
Volgens Dijksma is de groep verslaafden de laatste maanden ruim verdubbeld, van 56 naar 122 personen. “De groep is zo gewelddadig dat het lijkt of er sprake is van eigenrichting”, zei ze tijdens het vragenuur. “Dit is een ongelofelijk hardnekkig probleem.”

Veel nieuwe verslaafden van buiten de stad

Volgens Dijksma groeit de groep vooral door mensen van buiten de stad. “Onze stad is heel aantrekkelijk, we hebben goede zorgvoorzieningen, ook voor mensen aan de rand van de samenleving. En je mag bij ons in de openbare ruimte harddrugs gebruiken, en men weet dat ook.”
Aan die situatie wil Dijksma op korte termijn een einde maken. De burgemeester komt binnen een paar weken met een voorstel om het gebruik van harddrugs op straat te verbieden. Daarvoor moet de APV aangepast worden.

Bewaken en beveiligen

Raadslid Tess Meerding van de VVD wilde van de burgemeester weten of de overlast wordt gedoogd. De burgemeester ontkende dat, maar gaf aan dat het de politie aan capaciteit ontbreekt om op te treden. “Als het gaat om capaciteit zitten we aan het eind van ons Latijn.”
Volgens de burgemeester is de groei van het aantal agenten in de regio Midden-Nederland achtergebleven bij de daadwerkelijke ontwikkeling van de samenleving. Ze doelt daarmee op het groot aantal agenten dat elders wordt ingezet, zoals het beveiligen van mensen bij het Marengo-proces, de grote strafzaak rond Ridouan T. “Heel veel van onze agenten zitten in dat stelsel van bewaken en beveiligen.”
Dit is echt een signaal naar het Rijk dat Utrecht meer agenten nodig heeft.
Raadslid Tess Meerding (VVD)
Ook andere taken leggen een beslag op Utrechtse agenten. “We hebben het Mediapark in Hilversum, dat sinds een tijd opeens bewaakt moet worden op een manier die eerder ongekend was.” Dus is er geen ruimte extra agenten vrij te maken voor de problemen zoals op het Lucasbolwerk. “Ik zie dat bij al onze districten de rek er helemaal uit is.”
De agenten hebben te veel andere taken. “Dat gaat ten koste van het gewone werk. De ironie van dit alles is dat we op dit moment in onze regio de Ridouan T.'s van de toekomst niet meer zien, omdat we bezig zijn met allerlei mensen te beschermen van één persoon.”
VVD'er Tess Meerding maakt zich grote zorgen over de politiecapaciteit. “Ik schrik ervan dat het tekort aan agenten zo groot is, dat we onze eigen binnenstad niet meer veilig kunnen houden”, zei ze na de vergadering tegen RTV Utrecht. “Dit is echt een signaal naar het Rijk dat Utrecht meer agenten nodig heeft.”