Utrechtse plofkrakers moeten de cel in, drie jaar nadat 'meesterbrein' overlijdt tijdens bom-test

© ANP
Utrecht - Zes leden van een internationaal opererende plofkraakbende zijn veroordeeld tot celstraffen van maximaal vijf jaar. Ze sloegen in 2019 en 2020 meerdere keren toe net over de grens in Duitsland. Volgens de rechter gaat het om een bende die zeer professioneel werd geleid vanuit Utrecht.
De criminelen bereidden de plofkraken uitgebreid voor. De leider van de groep kwam in september 2020 om het leven toen hij explosieven testte. Dat deed hij op de autoboulevard in Overvecht-Noord, in Utrecht. Ook zou de bende 'plofkraakscholen' runnen in Spanje.

Gepakt via afluisterapparatuur

De groep liep op een bijzondere manier tegen de lamp: de politie ontdekte dat iemand zes keer eenzelfde soort pinautomaat bestelde en die telkens liet bezorgen op hetzelfde adres in Utrecht. De politie vermoedde dat de automaten bedoeld waren om te oefenen met plofkraken en plaatste afluisterapparatuur.
Van de zes die vandaag zijn veroordeeld, voerden drie mannen daadwerkelijk plofkraken uit in Duitsland. De drie anderen deden voorbereidend werk. De zwaarste straf die de rechter vandaag uitdeelde is vijf jaar cel. De andere twee kregen veertig maanden, bij één van hen zijn twaalf maanden voorwaardelijk.

Handlangers

De 'technicus' krijgt twintig maanden cel, waarvan een halfjaar voorwaardelijk. Deze Utrechtse man onderzocht hoe de pinautomaten het beste te kraken waren. Een vrouw uit Den Bosch moet twintig maanden de cel in, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Zij maakte de zeer explosieve stof THTP door aceton, waterstofperoxide en zuur met elkaar te mengen. Die stof goot ze in iets wat lijkt op pizzaschijven, die makkelijk in de Duitse pinautomaten geschoven konden worden.
Tot slot is de bestuurder van de vluchtauto's veroordeeld tot negen maanden cel. De Utrechtse man racete in razendsnelle gehuurde of gestolen Audi's vanuit Duitsland terug naar Nederland. In 2020 ging het helemaal mis toen hij een testrit maakte op de A2: hij reed met 256 kilometer per uur ter hoogte van Nieuwegein toen hij een klapband kreeg en een jonge vrouw doodreed. Later werd hij veroordeeld tot drie jaar cel.
Het is niet duidelijk hoe vaak de bende precies toesloeg in Duitsland. Wel schat de Duitse politie dat de plofkrakers 300.000 euro hebben gestolen. Het lijkt erop dat een groot aantal van de plofkraakpogingen is mislukt.

Spaanse plofkraakschool

De leider van de groep, die dus in 2020 overleed, had een relatie met de Bossche vrouw die explosieven bouwde. Hij zou samen met zijn vriendin naar Spanje zijn gereisd om daar een 'plofkraakschool' op te zetten. Meerdere jongens werden daar opgeleid tot plofkraker. "Hij was een meesterbrein", zei zijn vriendin eerder dit jaar tijdens de rechtszaak over haar overleden vriend.

Plofkraken over de grens gaan door

De veroordeling van de zes plofkrakers vandaag betekent nog niet dat de politie klaar is met de jacht op de plofkraakbendes. Eerder deze maand werden twee Nederlanders aangehouden na een plofkraak in Frankfurt. Een maand eerder zijn acht Utrechters opgepakt na een plofkraak in Oldenburg.