Woontoren van 37 meter hoog in Utrechtse Dichterswijk stap dichterbij

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - De plannen voor een woontoren van 37 meter hoog aan de Veilingstraat in de Utrechtse Dichterswijk kunnen rekenen op brede steun in de Utrechtse gemeenteraad. Alleen EenUtrecht maakt vandaag in het debat over de toren bezwaar tegen de plannen. Maar een motie die pleit voor een woontoren van slechts 25 meter kan waarschijnlijk niet op een meerderheid rekenen.
In de Dichterswijk wordt al twintig jaar gebouwd aan een nieuwe wijk rond de Veilinghaven. Eerder was dat een industrieel gebied, met onder andere de soepfabriek van Royco. Nagenoeg alle ruimte in de wijk is inmiddels bebouwd of er zijn woningen in aanbouw. Wat rest is een klein stukje terrein waar nu nog de loods staat die vroeger van BoRent was. Nu zit er een kringloopwinkel.

Sociale woningbouw

De hal van de BoRent moet plaatsmaken voor een complex met vooral sociale huurwoningen. Volgens de hoogbouwvisie en het bestemmingsplan mag er op die plek niet hoger gebouwd worden 25 meter. Om een substantieel aantal sociale huurwoningen te kunnen realiseren willen de projectontwikkelaar, de woningcorporatie en de gemeente daar van afwijken en 37 meter hoog bouwen.
Omwonenden lopen daar al geruime tijd tegen te hoop. Zij zijn bang voor minder zon en een verlies aan privacy. Maar de bewoners krijgen alleen steun van EenUtrecht in de raad. Een ruime meerderheid van de raad gaat met de plannen instemmen. Eerder was niet duidelijk hoe GroenLinks zou gaan stemmen. Die partij noemde de keuze een duivels dilemma. Tijdens het debat vandaag liet raadslid Pepijn Zwanenberg weten dat zijn partij toch voor de toren van 37 meter gaat stemmen.

Begrip

Wethouder Eelco Eerenberg is blij met de steun voor het plan. Hij begrijpt dat de bewoners van de bestaande bouw rond de Veilingstraat minder blij zijn met die woontoren van 37 meter. “Alle belangen afwegend vindt het college dat het moet kunnen zoals het is voorgesteld”, zei wethouder Eerenberg.
De raad debatteerde vandaag kort over de zaak. Volgende week dinsdag wordt er gestemd.