OM wil dat tbs van moordenaar Nadia van de Ven opnieuw wordt verlengd

Nadia werd in 2002 doodgeschoten in haar Utrechtse studentenhuis.
Nadia werd in 2002 doodgeschoten in haar Utrechtse studentenhuis. © Familie Van de Ven
Utrecht - Als het aan het Openbaar Ministerie ligt wordt de tbs-maatregel van Pascal F. met twee jaar verlengd. Hij vermoordde Nadia van de Ven in 2002 door haar dood te schieten met een mitrailleurpistool. Dat deed hij in haar studentenhuis aan de Weerdsingel.
Over twee weken oordeelt de rechter of de tbs van F. inderdaad wordt verlengd, zoals het OM vraagt. De rechter neemt in de overweging ook de bevindingen van zijn behandelaars mee.
Wanneer een dader tbs krijgt, gecombineerd met een lange gevangenisstraf, moet de rechter bepalen wanneer zo iemand (deels) vrij komt. Tot nu toe werd telkens bepaald dat Pascal F. langer vast moet blijven, omdat hij weinig tot geen verbetering toont.

Zus Lucinda: 'Hoog risico op recidive'

De nabestaanden van de vermoorde Nadia van de Ven wachten, zoals iedere twee jaar, het oordeel van de rechter in spanning af. "Ik denk dat het onverantwoord is dat deze man terug gaat keren in de maatschappij", zegt Lucinda van de Ven, de zus van Nadia. "Dit is iemand die veel ernstige geweldincidenten op zijn naam heeft. Dus wat mij betreft is het risico op recidive hoog."
Lucinda maakte tijdens een eerdere rechtszaak tegen Pascal F. gebruik van haar spreekrecht. Ook startte ze vorig jaar de podcast Levenslang Kwetsbaar, die gaat over de juridische en emotionele gevolgen van de moord op haar zus.
Wat er in het hoofd van Pascal F. omging toen hij Nadia doodschoot is nooit opgehelderd. Ze zouden ruzie hebben gehad over een kapotte wasmachine, maar F. claimde tijdens zijn rechtszaak dat hij zich niks meer kon herinneren van de dagen rond de dood van Nadia.

20 jaar cel en tbs

F. werd in hoger beroep veroordeeld tot 20 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor de moord op Van de Ven. Eerder kreeg hij ook nog een straf opgelegd voor de dood van Anton Bussing in Ede in 1995. Die werd waarschijnlijk doodgeschoten met dezelfde uzi waarmee Nadia werd vermoord. Maar hoewel F. hiervoor in eerste instantie werd veroordeeld, vond het gerechtshof het bewijs voor die moord te zwak en bleef alleen de veroordeling voor de dood van Nadia over.
Richard Grootbod is podcastmaker en werkte jarenlang bij RTV Utrecht. In die tijd maakte hij de documentaire OverLeven over de moord op Nadia van de Ven. Hij volgt de zaak nog steeds op de voet en heeft goed contact met de nabestaanden. "Die mensen hebben natuurlijk afschuwelijke jaren achter de rug. Dit laat je nooit meer los. Als nabestaande van iemand die omkomt door geweld heb je eigenlijk ook levenslang."
Grootbod was ook meerdere keren aanwezig bij de zittingen waar de tbs van Pascal F. werd verlengd. Daar maakte de moordenaar volgens hem een afwezige indruk. " Zo vroeg de rechter om er een beetje in te komen: 'Goedemorgen, fijn dat u hier bent. Hoe gaat het met u?' Nou, dan is het een halve minuut stil, en dan zegt hij 'goed.'"
Hij neemt nog steeds niet de volledige verantwoordelijkheid voor zijn daden.
Documentairemaker Richard Grootbod
F. schoot Van de Ven dood met een mitrailleurpistool. "Dat wapen is nooit teruggevonden", vertelt Grootbod. De tbs-patiënt wilde ook nooit zeggen waar de UZI is en weigert ook al jaren mee te werken aan zijn behandeling. "Hij neemt nog steeds niet de volledige verantwoordelijkheid voor zijn daden."
Mede door die weigeringen zit F. al zo lang in tbs. Daar kreeg hij de laatste jaren wel steeds meer vrijheden. Grootbod: "Onlangs is ie overgeplaatst naar een andere kliniek, want in de vorige kliniek in Limburg was hij helemaal vastgelopen in zijn behandeling. Dus toen dachten wij allemaal 'dan gaat ie naar een longstayafdeling'. Maar hij heeft het toch voor elkaar gekregen dat hij in Almere in de Oostvaarderskliniek wordt behandeld. En daar hebben ze besloten dat de behandelingsfase wel geweest is en dat ie met verlof kan. Hij komt straks denk ik ook onbegeleid met de trein naar de zitting."
Meer vrijheden voor moordenaar Nadia van de Ven ondanks tbs