Bloed slachtoffer roofmoord Lunetten gevonden op mouw verdachte, rechtszaak maanden uitgesteld

© Koen Laureij
Utrecht - De rechtszaak tegen drie verdachten van de gruwelijk roofmoord op Yuval Accos in de Utrechtse wijk Lunetten is onverwacht uitgesteld, omdat er nieuw bewijs tegen een van de verdachten is gevonden. Op de mouw van een capuchonvest dat verdachte Bruno S. bij zijn aanhouding droeg, werd een bloedvlek van het slachtoffer aangetroffen. Het Openbaar Ministerie meldde dat afgelopen zaterdag in een spoedbericht aan de rechtbank en de betrokken advocaten.
Naast het vest was ook een jack dat S. droeg tot voor kort nog niet onderzocht, meldde de officier van justitie vandaag in de rechtbank. Op het jack zaten bloedsporen van S. zelf. De verdediging had veel kritiek op de late bekendmaking van het nieuwe bewijs. Het onderzoek naar de moord loopt al ruim een jaar en alle betrokkenen hadden zich er helemaal op ingesteld dat de zaak vandaag en morgen zou worden afgehandeld.
Het Openbaar Ministerie verdenkt Bruno S., Pascal G. en Youness B. van gekwalificeerde doodslag. Zij zouden het slachtoffer met opzet hebben gedood om afpersing en diefstal te verhullen. Daarna hebben ze met de pinpas van Accos geld opgenomen en hebben zij zijn creditcard gebruikt. Pascal G. zou een aantal dagen eerder al de portemonnee en pinpas van het slachtoffer hebben gestolen.
Het nieuwe bewijs maakte de zaak er vandaag niet duidelijker op. Bruno S. bleef in de Utrechtse rechtbank zijn onschuld volhouden. Omdat er veel aanvullend sporenonderzoek moet worden gedaan, loopt de afhandeling van de zaak zeker een half jaar vertraging op.

Kleding

Bruno werd op 14 april vorig jaar aangehouden. Een dag eerder werd Accos tussen 8.00 en 9.00 uur 's ochtends in zijn appartement aan de Karpaten om het leven gebracht. Verdachte Pascal G. heeft verklaard dat hij met Bruno en Youness bij het slachtoffer in huis was en dat ze hem samen hebben vastgebonden en beroofd. Maar het fatale geweld werd volgens Pascal alleen door de anderen toegepast.
De vele sporen van Pascal die zijn aangetroffen in de woning van Accos, passen volgens zijn advocaat bij zijn verklaring. Maar Bruno en Youness ontkennen dat zij iets met de moord te maken hebben. Ze liepen die ochtend om 07.30 uur vanaf het huis van Bruno naar het appartementencomplex aan de Karpaten. Daar zouden zij buiten hebben gewacht terwijl Pascal alleen bij het slachtoffer was.

Ontkenning

Bruno ontkende vandaag in de rechtbank ook dat hij het vest met de bloedvlek op de dag van de moord had gedragen. Volgens hem is het vest van medeverdachte Pascal. Die zou het bij hem thuis aan de kapstok hebben laten hangen. Zijn gasten lieten wel vaker kledingstukken achter en die trok hij ook weleens aan, zei Bruno.
Maar volgens Pascal was het kledingstuk wel degelijk van Bruno. Hij had het weleens gedragen toen bij daar een tijd logeerde, verklaarde hij. De uiteenlopende verklaringen van de verdachten zijn aanleiding voor extra onderzoek naar het kledingstuk. Ook worden de bewakingsbeelden die van de verdachten op de betreffende ochtend zijn gemaakt nader bestudeerd, om meer zekerheid te krijgen over de kleding die zij toen droegen.

Extra sporenonderzoek

Het dna van Youness. B. zat op het uiteinde van een touw waarmee de enkels en de polsen van het slachtoffer waren vastgebonden. Volgens Pascal G. lag dat touw bij het slachtoffer thuis. Maar B. ontkent dat hij het touw in handen heeft gehad en zou ook niet in het appartement zijn geweest. Het OM laat het touw nu in zijn geheel op sporen onderzoeken.
Verder worden ook een riem waarmee Accos was vastgebonden en de verpakkingen van schoonmaakmiddelen die de verdachten in het huis van Accos zouden hebben gebruikt, nader onderzocht op sporen.

Vertraging

Het uitstel is vooral een klap voor de nabestaanden van Yuval Accos. Die moeten nu langer wachten op duidelijkheid over de zaak. Verdachte Pascal S. betuigde spijt aan de nabestaanden en wenste hen sterkte. Bruno G. riep zijn twee medeverdachten op nu eindelijk eens open en eerlijk te zijn in het belang van de nabestaanden en voor hun eigen geweten.
De zaak loopt door de nieuwe ontwikkelingen forse vertraging op. Naast het aanvullende onderzoek zullen ook nieuwe verklaringen door de verdachten worden afgelegd. Op 29 juli is weer een tussenzitting. De rechtbank hoopt de zaak kort na de zomer in twee dagen af te kunnen handelen, maar daar is nog geen datum voor gevonden.