Utrechtse wethouder verontwaardigd over afschaffen bed-bad-broodregeling: 'Dit moet een fout zijn geweest'

Archieffoto
Archieffoto © ANP
Utrecht - De gemeente Utrecht is niet blij met het plan van het ministerie om de bed-bad-broodregeling te stoppen. De regeling biedt opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers, maar het ministerie van Justitie heeft besloten er vanaf volgend jaar geen geld meer voor uit te trekken.
De Utrechtse wethouder Rachel Streefland van Asiel en Integratie is verbaasd over de gang van zaken. In het regeerakkoord werd namelijk afgesproken dat de regeling moet worden uitgebreid. Ze vindt dat Staatssecretaris Eric van der Burg van Justitie en Veiligheid 'een foutje' heeft gemaakt.
We kunnen alleen maar concluderen dat het afschaffen van de regeling een fout moet zijn geweest.
wethouder Rachel Streefland
In totaal heeft het kabinet 8,7 miljard euro extra uitgetrokken om de hogere asielinstroom het hoofd te bieden. De wethouder benadrukt dat de regeling slechts 1 procent van de totale begroting voor asiel kost. "Als je ziet hoeveel geld er naar asiel gaat, dan kunnen wij eigenlijk alleen maar concluderen dat het afschaffen van de regeling een fout moet zijn geweest. Het nieuws kwam voor ons dan ook totaal onverwachts", reageert ze.

De Landelijke Vreemdelingenvoorziening (LVV) zoals de regeling eigenlijk heet, biedt sobere opvang voor afgewezen asielzoekers. In 2015 viel het kabinet bijna over de bed-bad-broodregeling. Uiteindelijke sloten de VVD en PVDA een compromis. Eind 2018 startte een proef met een Landelijke Vreemdelingenvoorziening (LVV) in vijf gemeenten, waaronder Utrecht.

Het afschaffen van de regeling zal de samenleving uiteindelijk alleen maar meer geld kosten, vermoedt de wethouder. "Het gaat vaak om kwetsbare mensen die er gebruik van maken. Als je het afschaft zullen die waarschijnlijk op straat gaan zwerven. Dit zorgt uiteindelijk voor hogere kosten. Dat zou de staatssecretaris, die wethouder is geweest in Amsterdam, toch moeten weten."
Rijk, los dit op!
wethouder Rachel Streefland
Bovendien biedt de opvang volgens Streefland de mensen perspectief, bijvoorbeeld op terugkeer naar het thuisland. De wethouder gaat met de andere gemeenten waar de regeling geldt (Amsterdam, Rotterdam, Groningen en Eindhoven) in gesprek over het besluit van de minster. Haar standpunt is in ieder geval duidelijk: "Rijk, los dit op", roept ze uit.