Ouderen plaatsen wereldrecord met stoelendans: 'Ik ben vanavond kapot'

© RTV Utrecht
Utrecht - Witte klapstoeltjes staan in een grote halve cirkel uitgestald op het voetbalveld van Hercules in Utrecht. Ze staan er alleen niet om lekker ontspannen te gaan zitten, integendeel. 265 ouderen proberen een wereldrecord neer te zetten met een stoelendans. Echt spannend wordt het niet, want er is nog nooit een poging gedaan in deze categorie. Het is een actie van het Ouderenfonds om te benadrukken hoe belangrijk het is om te blijven bewegen.

Geen traditionele stoelendans

Buiten op het terras van Hercules verzamelen de deelnemers zich. Sommigen maken gebruik van een rolstoel of een wandelstok, maar dat houdt ze niet tegen. Het is geen traditionele stoelendans waarbij steeds een stoel wordt weggehaald, maar eentje in de meest letterlijke zin van het woord. Zittend op de stoel gaan de ouderen dansen en bewegen. Als dat nog eens duidelijk wordt uitgelegd aan de deelnemers, klinkt er hier en daar toch een zucht van opluchting.
Om de ouderen in beweging te krijgen is Nederland in Beweging-coryfee Olga Commandeur ingevlogen. Onder begeleiding van vrolijke muziek en bemoedigende woorden van Commandeur begint de groep aan de opwarming. Armen gaan door de lucht en voeten gaan van links naar rechts over het grasveld.

Bewegingsarmoede

Volgens het CBS voldoet 45,4 procent van de 65-plussers aan de beweegrichtlijnen. De richtlijnen schrijven voor om 2,5 uur matig intensief te bewegen en twee keer per week activiteiten te doen die goed zijn voor de spieren en botten. Andere leeftijdsgroepen doen het overigens niet veel beter en scoren ongeveer hetzelfde percentage. De uitschieter is de groep kinderen tot twaalf jaar die met 56,8 het dichtst bij de beweegrichtlijnen zit. Het Rijk wil in 2040 dat 75 procent van de Nederlanders genoeg beweegt.

"Bewegen is ongelofelijk belangrijk voor je spieren, botten, hersenen, hart en conditie. Het speelt allemaal mee", zegt Commandeur. Het is voor niemand goed om stil te zitten. "Je wordt zwakker en je raakt vaardigheden kwijt. Maar het goede nieuws is dat als je gaat bewegen, al is het maar wandelen, dan train je die spieren en krijg je weer wat vaardigheden terug", zegt ze.

Ontmoetingen

Bewegen is niet alleen goed voor de fysieke gezondheid. "Na het sporten drinken we koffie en praten we bij, dus het is ook goed voor de sociale contacten", zegt deelnemer Rosa. Dat wordt direct bevestigd door Iris. "Bingo ging niet door en toen vroegen ze of ik mee wilde hier naartoe. Ik woon net in dit tehuis, dus ik wist niet beter. Ik heb het maar gedaan, en nu heb ik nieuwe mensen uit het huis leren kennen", zegt ze lachend.
Door activiteiten te doen ontmoet je nieuwe mensen maar je kan daardoor ook makkelijker anderen opzoeken. "Dan kan je de deur uit om mensen te ontmoeten, want als je dat niet meer kan dan ben je afhankelijk van mensen die naar jou kunnen komen. En als dat groepje leeftijdsgenoten steeds kleiner wordt, dan ligt vereenzaming op de loer", zegt Commandeur.
Ik ben vanavond kapot en morgen stijf
Deelnemer Iris
"Wat een fantastische groep is dit", klinkt het motiverend door de boxen. De oefeningen worden steeds wat zwaarder en een handjevol fanatiekelingen dat is gaan staan, gaat toch weer zittend dansen. "Ik ben vanavond kapot en morgen stijf", roept Iris door de muziek. Het kostte zweet en spierkracht, maar de groep heeft een wereldrecord neergezet. "Het houdt me wel van de straat", lacht ze.