'Na regen kwam zonneschijn': toch nog 27.000 bezoekers voor Bevrijdingsfestival Utrecht

De zon brak toch nog door, dus de poncho's konden uit.
De zon brak toch nog door, dus de poncho's konden uit. © RTV Utrecht / Bernadette Keizer
Utrecht - Door de regenbuien die gistermiddag over de stad trokken waren er dit jaar minder bezoekers dan vorig jaar op het Utrechtse Bevrijdingsfestival in Park Transwijk. Maar, spreekt de organisatie enthousiast, "na regen kwam zonneschijn: maar liefst 27.000 mensen bezochten alsnog het festival". Vorig jaar waren dat er 37.000.
De organisatie zegt blij te zijn dat, "ondanks een onzekere start, ook dit jaar de vrijheid weer massaal gevierd is". Ook was er veel animo voor het inhoudelijke programma in de bibliotheek Neude en TivoliVredenburg, hoewel daar geen bezoekersaantallen van zijn gedeeld.
Het was lang onzeker of het Bevrijdingsfestival door kon gaan, vanwege de gestegen kosten door onder meer corona en de inflatie. Omdat het een gratis festival is, is de organisatie volledig afhankelijk van de horeca-inkomsten. Slecht weer kan daarbij voor problemen zorgen, omdat er dan minder publiek komt. Het festival werd zelfs afgeblazen, maar kon dankzij een geldschieter toch doorgaan.
Om de toekomst van het festival veilig te stellen, is er een crowdfundingsactie gestart. De Bevrijdingsfestivals door heel Nederland zijn sowieso met elkaar en het 5 Mei Comité in gesprek hoe het in de toekomst verder moet, liet woordvoerder Malou te Wierik gisteren al weten.