Opvangschip voor Oekraïners vertrekt dit weekend uit Utrecht

© vesselfinder.com
Utrecht - Het opvangschip voor Oekraïense vluchtelingen de Formidable gaat Utrecht dit weekend verlaten. Het schip huisvestte sinds vorig jaar mei zo'n 150 vluchtelingen aan de Keulsekade. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat voor alle vluchtelingen een andere opvanglocatie in Utrecht is gevonden.
Bij de Keulsekade liggen nu nog twee opvangschepen pal naast elkaar. De Formidable en de Danubia. Beide schepen kunnen zo'n 150 vluchtelingen herbergen. De huurovereenkomst van de Formidable liep echter eind vorige maand af en dus moet het schip weg. Waar het schip nu heengaat, is niet bekend.
Het vertrek van de Formidable betekent ook dat de Danubia verplaatst wordt, want dat schip komt nu op de plek te liggen waar eerst de Formidable lag, ter hoogte van hotel The Blend. Volgens de gemeente komen zij hiermee ook tegemoet aan een wens van de omwonenden. Het verplaatsen van dat schip moet in de loop van volgende week gebeuren

Nieuwe plek zoeken

Eind vorig jaar moest de rechter er nog aan te pas komen om de komst van een tweede schip mogelijk te maken. De eigenaar van appartementencomplex Zuidkant probeerde in een kort geding tevergeefs te voorkomen dat de Danubia pal voor de deur zou komen te liggen om de privacy van bewoners te beschermen. Met het vertrek van de Formidable en de verplaatsing van de Danubia, krijgt de eigenaar nu alsnog wat hij wilde.
De gemeente laat weten altijd bezig te zijn met het zoeken naar nieuwe locaties voor opvang. "We werken eigenlijk altijd met tijdelijke contracten en houden dus continu in de gaten wat er afloopt en wat er beschikbaar komt. We proberen de mensen die eenmaal in de stad opgevangen zijn, zoveel mogelijk in de stad te houden."
Een van de nieuwe locaties waar Oekraïners opgevangen worden, is volgens de woordvoerder het Herculesplein. Daar komen vanaf deze zomer 286 plekken vrij voor Oekraïense vluchtelingen.