BBB en GroenLinks toch niet samen in Utrechts provinciebestuur, formatie terug bij af

© RTV Utrecht / Jasper Witte
Utrecht - BBB en GroenLinks gaan niet samen de provincie Utrecht besturen. De verschillen tussen de twee partijen blijken te groot. De BBB wil nu zonder GroenLinks gesprekken voeren met verschillende andere fracties.
De afgelopen weken hebben de twee partijen samen geschreven aan verschillende discussienota's. Met als doel om de verschillen en overeenkomsten tussen de BBB en GroenLinks op een rijtje te zetten. Vervolgens zouden andere partijen reageren op de uitkomst hiervan. Dit was een verzoek van bijna alle partijen, die daarmee hoopten dat er een doorbraak zou komen in de coalitie-onderhandelingen.
Maar de verschillen blijken nu toch groter dan de overeenkomsten. Vandaag werd de stekker uit de onderhandelingen getrokken. Volgens de BBB werd dit gedaan door GroenLinks omdat zij "onoverkomelijke verschillen" zagen. GroenLinks zegt dat beide partijen van mening zijn dat de verschillen te groot zijn. Ook volgens de informateur had het geen zin om te doen alsof je eruit kan komen, zegt GroenLinks.
De BBB nodigt nu andere fracties uit om samen tot een "stabiel en breed gedragen college" te komen. GroenLinks wil volgende week eerst in gesprek met alle Statenleden om het vervolg van het proces te bepalen. "Maar de provincie moet wel bestuurd worden", zegt Huib van Essen (GroenLinks). "Wij gaan nadenken over reële opties."

Landbouw, natuur en energie

Beide partijen betreuren het dat ze er niet zijn uitgekomen. "We waren allebei voornemens eruit te komen", zegt Anton Verleun (BBB). "Wij waren bereid om te schuiven", zegt Van Essen van GroenLinks. "Maar op de voor ons belangrijkste onderwerpen - landbouw, natuur en energie - zijn de verschillen te groot."
"Vooraf waren de verschillen al groot. Want wij hebben natuurlijk niet dezelfde verkiezingsprogramma's", zegt Verleun. "Maar ik had wel verwacht dat de verschillen te overbruggen waren. Maar dat moet wel echt van twee kanten komen."
BBB en GroenLinks haalden op de verkiezingen van 15 maart allebei 7 zetels. Daarna nam de BBB het voortouw in de onderhandelingen voor een nieuw college. De poging om tot een coalitie te komen liep al vanaf het begin stroef. GroenLinks wilde alleen in een college met de PvdA, waarop BBB en VVD zeiden dat zij ook alleen mét elkaar in een coalitie gaan. GroenLinks wilde daarentegen niet in een coalitie met BBB én VVD, maar alleen met een van beide partijen.
Omdat door al deze eisen er geen enkele mogelijkheid was tot een meerderheid besloten BBB en GroenLinks alle blokkades te parkeren, en inhoudelijk met elkaar het gesprek te voeren op een aantal thema's. Ook deze gesprekken zorgden niet voor een oplossing waardoor de formatie nu weer terug bij af is.