Oekraïners in Utrecht blij met bezoek Zelensky: 'Voor deze mensen is hij echt de man'

© ANP
Utrecht - Het bezoek van president Volodymyr Zelensky aan Den Haag is een bijzonder en emotioneel moment voor Oekraïense vluchtelingen in Utrecht. Dat zeggen Lina Lomakhina en Ron van Dopperen van Vital'nya, een stichting die zich inzet voor de ruim 1200 Oekraïense vluchtelingen in de stad. "Het brengt allerlei herinneringen terug van het begin van de oorlog, pakweg een jaar geleden."
De Oekraïense Lomakhina laat weten blij te zijn dat Zelenski hier op bezoek is. "Het biedt veel steun dat hij hier en zijn speech vond ik inspirerend. Over dat Oekraïners die hier zijn tussen twee werelden in leven, één van vrede en één van geweld. Zo voelt het voor mij ook echt."
Volgens Van Dopperen staat Zelensky naast zijn presidentschap voor veel Oekraïners ook symbool voor de strijd tegen Rusland. "Wat ik merk is dat Zelensky voor deze mensen echt de man is", vertelt hij. "Hij vertegenwoordigt de Oekraïense gemeenschap niet alleen in eigen land, maar ook in het buitenland. En hij komt op voor hun land. Dus dat hij hier is, is belangrijk voor veel mensen."

De 22-jarige Oekraïner Andrey Siromacha zag vandaag in Den Haag de auto waarin president Zelensky werd vervoerd. Dat hij de Oekraïense president door de geblindeerde ramen niet kan zien, maakt hem niet uit. "Ik ben heel trots dat ik hier kan zijn als toeschouwer van dit event."

Siromacha studeerde aan de universiteit, maar ging als vrijwilliger het leger in toen de oorlog vorig jaar februari uitbrak. Het noodlot sloeg toe toen hij bij een explosie zijn arm en been verloor. Nu is hij voor revalidatie in Utrecht.

Toevallig was hij vandaag in Den Haag om een vriend te bezoeken en kon hij een kijkje nemen bij het bezoek van Zelensky. De Oekraïner is ondanks wat hij heeft meegemaakt optimistisch. "Ik ben een idealist en erg ambitieus", zegt hij. "Als ik klaar ben met mijn revalidatie wil ik terug naar mijn land om te helpen heropbouwen."

Hij hoopt ook dat hij met protheses ooit weer kan terugkeren in het leger. "Nederland helpt ons land erg goed", vindt Siromacha. "Met kennis, wapens en politieke steun. Ik ben de Nederlandse bevolking en politiek erg dankbaar."

Tegelijkertijd roept de komst van Zelensky ook veel emoties op. "Het is natuurlijk toch een bijzonder moment. Hun president komt naar Nederland toe. Daarmee komt die oorlog weer opnieuw terug. En dat uitgerekend op de dag dat hier in Nederland de dodenherdenking is. Dus dat brengt veel emoties naar boven en dat hoor ik ook wel van de vluchtelingen hier in Utrecht."

Glimp opvangen

Veel Oekraïners zouden Zelensky dan ook graag in levende lijve willen zien, nu hij in het land is. "Ik krijg veel de vraag van mensen of ze erbij kunnen zijn", zegt Van Dopperen. "Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik daar ook geen antwoord op heb, want het is natuurlijk gisteren pas bekend geworden dat hij hier is."
Sommige Oekraïners gaan volgens Van Dopperen daarom op de bonnefooi naar Den Haag. "Ze willen kijken of ze daar een glimp van hem kunnen opvangen en volgen het nieuws op de voet."
President Zelensky was vanochtend in de senaat voor een gesprek met leden van de Eerste en Tweede Kamer. Ook was hij bij het Internationaal Strafhof en hield hij in het World Forum een speech voor genodigden. Daarna ging hij naar het Catshuis voor een overleg met premier Mark Rutte. De Belgische premier Alexander de Croo sloot zich iets later aan bij dat gesprek.