Protest bij Rabobank: klimaatactivisten met spandoek op dak

© Extinction Rebellion
Utrecht - Bij het hoofdkantoor bij de Rabobank in Utrecht zijn vanochtend leden van Extinction Rebellion en Christian Climate Action op het dak geklommen om een spandoek op te hangen. Zij willen onder andere dat de bank stopt met investeringen in intensieve landbouw. De actievoerders zijn in overleg om 09.30 uur vertrokken, niemand werd aangehouden.
Volgens een woordvoerder van Extinction Rebellion was het doel toen bereikt. "We wilden vooral mensen bereiken die naar hun werk gingen." Op het spandoek stond de tekst 'Voedsel- en watervoorziening komen in het nauw, stop met investeren in industriële landbouw'. Woordvoerder Roos Saat: "Wat je ziet is dat Nederland nu kampt met de gevolgen, zoals de stikstofcrisis. De Rabobank neemt daar geen enkele verantwoordelijkheid voor en trekt zijn handen daarvan af, maar heeft ondertussen wel miljarden uitstaan aan belangen. Als voor de schade moet worden betaald, moeten de overheid en de boer daarvoor opdraaien."
Het is niet voor het eerst dat Extinction Rebellion in de provincie Utrecht protesteert. Bij ING-kantoren in Utrecht en Amersfoort werd actiegevoerd tegen het "financieren van de klimaatcrisis". Toen moesten vastgeketende activisten worden losgemaakt met slijptollen. Ook bij de Rabobank in Utrecht werd eerder geprotesteerd. Leden van Extinction Rebellion hielden de lobby van de bank uren bezet. Daarvoor moesten zij zich verantwoorden bij de rechtbank, die oordeelde dat de zestien actievoerders schuldig waren aan vernieling.