FNV-medewerkers staken nu voor zichzelf: ‘Koopkrachtbehoud betekent dat je nu evenveel bier kan kopen als vorig jaar’

© RTV Utrecht
Utrecht - Medewerkers van de FNV gaan er vandaag met gestrekt been in, bij het hoofdkantoor van de vakbond in Utrecht. "Alles is zo fucking duur, fucking duur, fucking duur," zingen ze lachend mee wanneer een bestuurslid van FNV Havens het podium beklimt. "Wij vragen ook bij andere bedrijven om koopkrachtbehoud," vertelt Niek Stam. "Dat betekent dat we vandaag evenveel kisten bier kunnen kopen als vorig jaar en het jaar daarvoor."
In cijfers betekent dit een looneis van 14,3 procent. Maar de werkgever biedt op dit moment 3 tot 7 procent loonsverhoging en een automatische prijscompensatie van maximaal 5 procent. Veel te weinig, volgens Judith Westhoek van FNV Personeel. "We krijgen geen overeenstemming. Wat de werkgevers neerleggen is te weinig voor ons en daarom moeten we helaas tot het laatste middel grijpen en dat is staken."
Medewerkers FNV staken dit keer voor zichzelf 'We eisen 14,3 procent meer salaris'
Normaal gesproken is het juist de FNV die andere werkgevers vraagt om het personeel meer te betalen. Maar nu staat de eigen directie voor het blok. En dat dit schuurt begrijpt algemeen directeur van de FNV Mariska Razoux Schultz best wel. "Ik snap het gevoel, maar wij zeggen ook altijd tegen werkgevers buiten de deur dat je rekening moet houden met de situatie van het bedrijf. En dat doen wij hier."
De situatie bij de FNV is namelijk dat er steeds minder mensen lid zijn van de vakbond. Het ledenaantal krimpt de laatste jaren fors. En daardoor komt er dus ook minder geld binnen bij de vakbond, vertelt Razoux Schultz. "We hebben het hier over geld van de leden en over organisaties die te kampen hebben met ledenverlies over de afgelopen jaren. En we kijken nu met elkaar wat mogelijk is. We hopen tot een goede oplossing te komen."

Meer staken

Maar de werknemers hebben daar vandaag geen boodschap aan. Ze willen gewoon inflatiecorrectie. Stakingsleider Judith Westhoek heeft de plannen voor de komende tijd voorgelegd aan de andere werknemers. "We gaan er vandaag over stemmen, maar mijn voorstel is om volgende week twee dagen te staken, de week daarop vijf dagen en dat we daarna de regio in gaan. En als het moet dan gaan we verder."
En dat is bijzonder. De FNV is gespecialiseerd in loononderhandelingen en in staken, maar binnen het eigen bedrijf wordt er maar weinig gestaakt. "Het is in het verleden wel eens gebeurd voor betere pensioenen, maar op deze manier en op deze schaal nog nooit."