EenUtrecht op Bingo FM: 'Utrechters worden misleid bij de woningbouw'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Volgens raadslid Gert Dijkstra worden Utrechters misleid door de collegepartijen bij de plannen voor meer huizen in de stad. De fractievoorzitter van splinterpartij EenUtrecht ziet bijvoorbeeld in de Dichterswijk dat beloftes over maatschappelijke voorzieningen niet worden nagekomen. PvdA-kopman Rick van der Zweth is het daar niet mee eens.
De discussie in het programma Stadhuisplein op Bingo FM liep af en toe hoog op. De aanleiding voor het debat zijn de plannen voor de hal van BoRent aan de Veilingstraat. Die moet verdwijnen en daar voor in de plaats moet een complex komen met ruim honderd sociale woningen.
Luister de hele uitzending van Stadhuisplein op Bingo FM terug
Onderdeel van de plannen is een woontoren van 37 meter hoog. Bewoners in de buurt lopen tegen die flat te hoop. En dat begrijpt Dijkstra wel. "Als je een beetje voorstellingsvermogen hebt dan zie je dat zo'n woontoren daar niet past. Het neemt het zicht weg, het gaat ten kosten van de privacy, het is niet goed voor de leefbaarheid."
De partij Volt gaat de plannen voor de bouw van een woontoren wel steunen, al is het niet van harte, zo liet Charlotte Passier blijken. "Het plan dat er nu ligt daar zijn we niet blij mee. Ik denk dat het een plan is waar eigenlijk niemand blij van wordt", zei ze in de uitzending, "maar het is beter dan het alternatief." Dat alternatieve plan is volgens Passier een vierkante blokkendoos van 25 meter hoog. Met kleinere woningen en geen voorzieningen in de plint.
PvdA-er Van der Zweth snapt de zorgen van de bewoners, maar benadrukte dat de plannen voor deze plek al decennia geleden gemaakt zijn. Maar belangrijker vindt hij dat het aantal sociale huurwoning in de Dichterswijk ver achterblijft bij het gewenste aantal. "Er is daar 3 procent sociale huur, dat kan niet. Sociale huurwoningen hebben we heel hard nodig in die buurt, in die wijk en in de stad."

Hoogbouwvisie

Fel werd Dijkstra over afspraken die Utrecht maakt met bewoners en in de gemeenteraad. In de hoogbouwvisie staat dat torens in een wijk nooit hoger mogen zijn dat twee keer de hoogte van de bestaande bouw. De nu geplande woontoren wordt 37 meter, waar volgens de hoogbouwvisie maximaal 25 meter is toegestaan. Volgens Dijkstra is er op de Veilingstraat slechts ruimte voor circa vijftig sociale huurwoningen.
In Stadhuisplein ging het ook over de hoge woningdichtheid die gecreëerd wordt aan de Veilingstraat, maar ook in de nieuwbouwwijk Merwede. Daar moeten tienduizend woningen komen. "Dat is de hoogste dichtheid ooit in heel Nederland, dat zorgt voor heel veel problemen", zei Dijkstra. Zeker ook omdat er volgens hem onvoldoende ruimte wordt gecreëerd voor sociaal maatschappelijke voorzieningen, hij noemt dat misleiding.
Passier is bang dat we later spijt gaan krijgen van wijken die nu op stapel staan zoals Merwede. "Je creëert iets dat mensen niet willen. Het wordt een gigantisch drukke wijk waar heel weinig ruimte is om goed te leven." Volgens haar boet je daarmee in op leefbaarheid. "We hebben snel veel woningen nodig, maar niet alles bovenop elkaar. Ik vind het zonde dat we de kans niet grijpen om in Rijnenburg te gaan bouwen."