FNV komt niet tegemoet aan eisen personeel, vakbondsmedewerkers staken nu zelf

Staking van streekvervoerchauffeurs in juni.
Staking van streekvervoerchauffeurs in juni. © RTV Utrecht
Utrecht - Medewerkers van vakbond FNV gaan zélf staken tegen hun werkgever. Het personeel had een ultimatum gesteld dat vanochtend - uitgerekend op de Dag van de Arbeid - om 10.00 uur afliep. Omdat FNV niet is ingegaan op hun eisen, gaat het vakbondspersoneel morgen staken. Een unicum.
Dat het personeel van FNV staakt tegen hun werkgever is een uitzonderlijke situatie, maar volgens de werknemers van de vakbond nodig. De eisen van FNV Personeel, de naam waaronder de werknemers zich hebben verenigd, hebben vooral met de lonen en koopkracht te maken. Volgens hen zijn die niet voldoende gestegen met de huidige inflatie. Ze eisen daarom koopkrachtbehoud en een loonstijging via een zogeheten 'automatische prijscompensatie' (APC).

Actie en staking

FNV Personeel had al aangekondigd om op vandaag actie te voeren en morgen, op 2 mei, te gaan staken als FNV het ultimatum zou laten verlopen. Dat is nu gebeurd.
Dat de acties samenvallen met de dag van de Arbeid en de dag dat de cao van de werknemers afloopt, maakt dat het volgens bestuurder Judith Westhoek "allemaal samenvalt", vertelt ze. "De staking zelf is pas morgen, maar de Dag van de Arbeid was voor veel werknemers de gelegenheid om iets van zich te laten horen."
De actie vandaag is in Amsterdam. Daar is de jaarlijkse mars op de Dag van Arbeid waar actievoerders van FNV Personeel tussen lopen. Zij trekken gele shirts aan om aandacht te vragen voor hun eigen cao.
De landelijke staking van de werknemers van FNV op morgen is 's middags in Utrecht. FNV Personeel heeft laten weten dat alle vestigingen meestaken. Daardoor is de vakbond de hele dag slecht bereikbaar.

Bod FNV

FNV had eerder al een tegenbod gedaan aan de eisen van FNV Personeel. De werkgever wil een 3-jarige cao afsluiten waarbij er vanaf 1 mei tussen de 3 en 7 procent loon bijkomt, afhankelijk van in welke schaal iemand zit. De APC wordt ingevoerd met gegarandeerd 5 procent extra loon voor iedereen op 1 januari 2024. Voor de jaren daarna wordt de inflatie wel gevolgd, maar tot maximaal 5 procent. Dit is volgens FNV Personeel "geen echte APC".
Westhoek vindt het tegenbod onbevredigend: "Het is natuurlijk enorm teleurstellend om te merken dat de directie voet bij stuk houdt. De consequenties zijn bekend. FNV’ers hebben net zo goed recht op eerlijke cao-afspraken die passen bij deze tijd. Dat we daarvoor moeten actievoeren en staken, is pijnlijk."

Staken tegen eigen vakbond

Het is zeer uitzonderlijk in Nederland dat werknemers van een vakbond actievoeren tegen hun eigen werkgever. "Het is ooit lang geleden weleens gebeurd, rondom een pensioendossier," zegt Westhoek. "Maar nog niet in deze vorm."
FNV Personeel heeft ook aangekondigd dat zolang FNV voet bij stuk houdt, er meerdere stakingen zullen volgen.
Judith Westhoek van FNV Personeel