Werkgeluk op de Dag van de Arbeid: 'Schrijf na je werkdag 3 positieve dingen op'

Henk van Dommelen werkt al sinds zijn 14e als stratenmaker
Henk van Dommelen werkt al sinds zijn 14e als stratenmaker © RTV Utrecht / Annemarie de Wit
Utrecht - De Dag van de Arbeid vindt zijn oorsprong in het invoeren van de achturige werkdag in Amerika maar is sindsdien een feestdag voor arbeidersbewegingen in heel de wereld. In Utrecht staan onder andere vakbond FNV met linkse politieke partijen stil bij de feestdag. De Utrechtse Evelien Veenman houdt zich elke dag bezig met werkgeluk en geeft als 'Chief Happiness Officer' advies aan bedrijven en werknemers.
In tegenstelling tot veel andere landen is 1 mei in Nederland geen officiële feestdag. Toch denkt Veenman niet dat Nederland daardoor achterloopt op het gebied van werkgeluk. "Voor mijn gevoel zijn we in Nederland op de goede weg", vertelt Veenman. Wel ziet ze verschillen tussen bedrijven. "Maar tegelijkertijd is de basis dat er een vertrouwensband is tussen jou en de werkgever en ook tussen jou en je collega's."
Sociale contacten op je werk zijn namelijk ontzettend belangrijk voor je geluk, zegt Veenman. "Ik werk ook voor het UWV met werkzoekenden en je merkt toch dat mensen het fijn vinden ergens onderdeel van te zijn." Zingeving is ook een bepalend aspect, net als het gevoel gewaardeerd te worden.
Hoe belangrijk werk is, verschilt per persoon. "De één zegt: ik wil heel veel zingeving uit mijn werk halen of ik vind het maatschappelijk belang heel belangrijk en de ander zegt van ik wil gewoon mijn werk doen van 9 tot 5 en dan naar huis en daar verdien ik mijn geld mee."
Maar vergis je niet: voor die laatste groep is het ook belangrijk dat de voorwaarden goed zijn. Een goede verstandhouding met de manager, duidelijkheid in werkzaamheden, vakantiedagen. Geluk op de werkvloer is van veel zaken afhankelijk.

Her-programmeren

Voor een deel is de werkgever daar verantwoordelijk voor. Veenman ziet voornamelijk in sectoren waar een tekort aan personeel is dat bedrijven veel doen om werknemers gelukkig te houden. Maar ook als werknemer kan je dingen doen.
Een snelle zoektocht op het internet leert dat er enorm veel informatie, lezingen en boeken zijn over werkgeluk. Verdiep je daar eens in, zegt Veenman. En ze heeft praktisch advies. Mensen zijn geneigd vaak de negatieve dingen te onthouden. "Schrijf eens iedere dag aan het einde van de dag drie positieve ervaringen op", raadt ze aan. Doe dat twee weken en je zult zien dat je sneller leuke dingen herkent. "Op die manier kan je jezelf een beetje her-programmeren. De situatie is hetzelfde, maar omdat je er anders tegenaan kijkt, ervaar je meer geluk."