Vervolging moskee AlFitrah mag ondanks 'forse overschrijding redelijke termijn' gewoon doorgaan

De imam voor de parlementaire ondervragingscommissie in 2020
De imam voor de parlementaire ondervragingscommissie in 2020 © RTV Utrecht / Peter Huting
Utrecht - De stichting AlFitrah en de imam Suhayb S. van de inmiddels failliete moskee in de Utrechtse wijk Overvecht mogen door het Openbaar Ministerie (OM) vervolgd worden voor een witwaszaak uit 2012 en 2013. Dat heeft de rechtbank vandaag bepaald. Volgens de advocaat van de stichting en de imam hebben de feiten waarvan zij worden verdacht te lang geleden plaatsgevonden, maar daar gaat de rechtbank niet in mee.
Advocaat Anis Boumanjal liet vorige week in een regiezitting weten dat er volgens hem "geen adequate verdediging" meer mogelijk is in de witwaszaak. De imam kan volgens hem geen vragen meer beantwoorden over het witwassen, omdat het gaat om transacties uit 2012 en 2013. Ook de boekhouder zou geen stukken meer hebben, aangezien de bewaartermijn al een aantal jaren verstreken is.
Al in 2016 viel de FIOD de moskee in Utrecht en meerdere andere locaties in het land binnen om bewijsmateriaal te verzamelen.

Forse overschrijding redelijke termijn

Omdat inmiddels zoveel jaren zijn verstreken en de rechtszaak nog steeds niet inhoudelijk is behandeld, wilde de advocaat dat het OM niet ontvankelijk zou worden verklaard in de witwaszaak. Dat zou betekenen dat de imam niet langer vervolgd kan worden. Het OM erkent zelf ook dat de zaak langer duurt dan redelijk is, maar dit komt volgens hen onder meer door de grote omvang ervan.
Ook de rechtbank oordeelt vandaag dat deze zaak lang duurt en dat er sprake is van een "forse overschrijding van de redelijke termijn". Het is volgens de rechtbank zelfs aannemelijk dat de verdediging hier hinder van ondervindt.
Op dit moment is echter moeilijk vast te stellen "in welke mate de verdachte hierdoor concreet wordt geschaad in haar mogelijkheden om zich te verweren". Daarom is besloten het OM niet op basis van deze overschrijding niet-ontvankelijk te verklaren.

'Zware wissel'

Wel laat de rechtbank weten dat als tijdens de inhoudelijke behandeling blijkt dat het onevenredige tijdsverloop problemen veroorzaakt bij de bewijsgaring of de waardering van het bewijs, daarmee rekening gehouden zal worden en dit in het uiterste geval zelfs tot vrijspraak zou kunnen leiden.
De advocaat voerde verder aan dat de rechtszaak mede vanwege de tijdsduur "een zware wissel" heeft getrokken op de verdachte en heeft geleid tot reputatieschade. De rechtbank geeft aan dit niet te betwijfelen, maar stelt dat dit niet betekent dat er geen sprake meer kan zijn van een eerlijk proces.
De rechtbank heeft de zaak nu voor onbepaalde tijd aangehouden en streeft ernaar dat de inhoudelijke behandeling eind dit jaar plaats kan vinden. Voor die inhoudelijke behandeling worden naar verwachting twee dagen uitgetrokken in november of december.