Eerste Koningsdag met statiegeld op blikjes leidt tot verzamelgekte: 'Ben er vreselijk blij mee'

Deze heren verzamelden gisteren twee winkelkarretjes vol blikjes.
Deze heren verzamelden gisteren twee winkelkarretjes vol blikjes. © RTV Utrecht / Neske Kraaij
Utrecht - Het was de eerste Koningsdag met statiegeld op blikjes. Dat was flink te merken, want op veel plekken gingen verzamelaars op pad. Met name voor daklozen was het een goudmijn.
In het Utrechtse Wilhelminapark wisten maar weinig feestvierders dat ze 15 cent per blikje kunnen krijgen, ontdekte een verslaggever van de NOS. "We hebben er niet over nagedacht", zegt de een. "Thuis zou ik 'm houden, maar hier gaat-ie de prullenbak in", zegt de ander.
Sommigen zijn onverschillig over de statiegeldblikjes, voor anderen is het een welkome bron van inkomsten. Bij de Jumbo aan de Biltstraat stond gisteren een heuse file bij het inleverapparaat. Zo meldden zich twee dakloze mannen die twee winkelwagentjes helemaal vol hadden geladen. Afgelopen nacht stuitte de politie in de binnenstad op twee mannen die kliko's hadden gepakt om ze helemaal vol te gooien.
© Instagram Politie Utrecht Centrum
De NOS-verslaggever in het Wilhelminapark sprak een vrouw die al zeker tien tassen vol blikjes had verzameld. "Ik ben er vreselijk blij mee", zegt ze. "Ik heb de eerste tas omgezet in een maaltijd van Albert Heijn die ik alleen maar hoef op te warmen. Ik had nog 2 euro over, daar heb ik op de vrijmarkt een paar hyacinten van gekocht. Ik heb van mijn andere twee tassen twee stukken afgeprijsde kaas gekocht. Zo komt Jan Splinter door de winter."
Als je dakloos bent is Koningsdag de perfecte dag.
Koningsdagvierder in het Wilhelminapark
Volgend jaar verwacht ze nóg meer geld te verdienen. Op dit moment zit namelijk niet op alle blikjes statiegeld, omdat sommigen voor 1 april zijn geproduceerd. Dus moet ze alle blikjes oppakken, en de helft ervan weer wegleggen. "Ik denk dat volgend jaar veel meer kapers op de kust zijn."
De verzamelaars in Utrecht moesten gisteravond opschieten, want rond 20.00 uur ging stadsreiniging op pad om de hele stad schoon te vegen.
In het Wilhelminapark zijn ook een paar feestvierders te vinden die de blikjes apart houden. Een jongen heeft een tas opgehangen waarin hij de lege bierblikjes bewaart. "Ik doe het voor het geld én het milieu. Het is wel weer een beetje extra werk, maar goed." Een ander zegt de blikjes juist expres op de grond te gooien zodat zwervers ermee aan de haal kunnen. "Als je dakloos bent is Koningsdag de perfecte dag."

Sinds 1 april 2023 zit op de meeste blikjes 15 cent statiegeld. Ze hebben een streepjescode en kunnen ingeleverd worden bij de supermarkt, net zoals plastic flessen.

Volgens Milieu Centraal belanden per jaar zo'n 150 miljoen blikjes op straat. De invoering van statiegeld zou dat aantal met 70 tot 90 procent moeten reduceren.