Liveblog Koningsdag: Koningsdag Utrecht goed verlopen, nu opruimen

© RTV Utrecht / Bas Teunissen
Utrecht - De koning en zijn gezin waren vandaag op bezoek in Rotterdam, maar ook bij ons in de provincie wordt zijn verjaardag volop gevierd. In dit liveblog houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen. Het liveblog van gisteren lees je hier.

21.27 uur Liveblog gesloten

Dit liveblog is gesloten. Hieronder lees je hoe Utrecht Koningsdag vierde.

21.00 uur Vuilnisophalers beginnen aan schoonmaak in Utrecht

In Utrecht zijn vuilnisophalers begonnen om de stad weer spik en span te krijgen. De gemeente laat weten dat de stad morgen weer moet "glimmen". Bij Koningsdag werd dit jaar voor het eerst in Utrecht gebruikt gemaakt van statiegeld op plastic bekers om afval te verminderen. Of die maatregel ook daadwerkelijk tot minder afval heeft geleid, moet nog blijken.
Vuilnisophalers beginnen aan de grote schoonmaak na Koningsdag

20.36 uur Rode Kruis had het vrij druk in Utrecht

Medewerkers van het Rode Kruis hebben het op Koningsnacht en -dag vrij druk gehad in Utrecht. Dat had voornamelijk te maken met onderkoelde mensen. De hulporganisatie waarschuwde vooraf al dat onderkoeling op de loer lag, zeker als mensen alcohol drinken. Verder bestond het letsel vooral uit gebroken voeten en enkels en hielpen de EHBO'ers mensen die te veel alcohol hadden gedronken.
Een woordvoerder van het rode kruis omschrijft de sfeer als gemoedelijk. "Af en toe was er een piek, maar alles is goed verlopen."

20.15 uur Koningsdag Utrecht goed verlopen, nu opruimen

De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma kijkt tevreden terug op de afgelopen twee dagen. "Koningsnacht en -dag zijn ongelooflijk succesvol gevierd in Utrecht", laat ze aan RTV Utrecht weten. "Er was een hoge opkomst, maar de sfeer was goed en gemoedelijk. Ik ben trots dat de stad er met alle vrijwilligers zo'n mooie feestelijke dag van heeft gemaakt."
In Utrecht zijn alle Koningsdagfeesten die buiten waren inmiddels klaar. Om 19.00 uur moest de muziek uit. Binnen gaan veel feesten ongetwijfeld nog tot in de late uurtjes door.
In andere Utrechtse gemeenten klonk een vergelijkbare boodschap van burgemeesters. Zo liet burgemeester Frits Naafs van de gemeente Utrechtse Heuvelrug weten dat het "een ouderwets verbindend feest" was, en sprak burgemeester Iris Meerts van Wijk bij Duurstede van een "geweldige Koningsdag".
Nu de feesten erop zitten, is het tijd om alle troep weer weg te werken, zo vertelde Dijksma. "De opruimdiensten staan klaar om de stad weer schoon te maken."

17.21 uur Burgemeester Dijksma: 'Ik houd de wacht'

Koningsdag verloopt tot nu toe gemoedelijk in Utrecht. Dat zei burgemeester Sharon Dijksma zojuist in gesprek met RTV Utrecht. Er zijn vooralsnog geen incidenten. De burgemeester liet verder weten dat ze de wacht houdt, mocht er toch iets voorvallen. Dijksma is niet alleen burgemeester van de gemeente Utrecht, maar ook voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). In die rol moet ze ook optreden als er incidenten zijn op een andere plek in de regio.

16.43 uur Binnenstad Utrecht stroomt langzaam vol

Het vorige bericht staat nog maar net online of de gemeente laat al weten dat de drukte in de binnenstad van Utrecht toeneemt. Met name op het Janskerkhof, het Stadhuisplein en op de Neude wordt het steeds drukker. Gisteravond sloot de gemeente plekken af die te druk werden, een woordvoerder laat weten dat dat vooralsnog niet aan de orde is.

16.18 uur Drukte in binnenstad Utrecht valt mee dit jaar

Het valt dit jaar reuze mee met de drukte in de Utrechtse binnenstad. Dat laat een woordvoerder van de gemeente weten. Vorig jaar was het rond deze tijd zo druk dat de gemeente meerdere pleinen af moest sluiten, om te voorkomen dat er nog meer bezoekers zouden komen. Daar is dit jaar vooralsnog geen sprake van. Wel is het volgens de woordvoerder overal "gezellig druk". Gisteravond werd het op een aantal pleinen wel te druk, waardoor de hekken gesloten werden.

15.17 uur Tompouce drive-in

We hebben al veel creatieve uitspattingen voorbij zien komen, maar deze verdient ook een eervolle vermelding: een tompouce drive-in in Schoonrewoerd.

14.43 uur Hoetetoeters en Heel Vreeswijk Bakt

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Voor de gezelligheid in Nieuwegein moet je in Vreeswijk zijn. Daar was het gisteravond ook al bal in de Dorpstraat en vandaag gaan ze er vrolijk verder. En bakkers opgelet! Alle keukenprinsen- en prinsessen in Nieuwegein konden zich uitleven tijdens Heel Vreeswijk Bakt. De winnende taart was een slagroomtaart met zure abrikozen en mandarijn.
Heel Vreeswijk bakt

14.07 uur Brommers kieken in Montfoort

Brommers Kieken! Wie wil dat nou niet? Vanaf 10.30 uur stonden ze klaar op het Kasteelplein. De festiviteiten waren toen trouwens al lang begonnen, want Montfoort pakt flink uit met Koningsdag. Er zijn optredens, terrasjes, een ukkieshoek en een vrijmarkt.
Vrijmarkt in Montfoort

13.40 uur uur Koopjesexpert Jeroen tikt antieke pareltjes op de kop

Koopjesexpert Jeroen Zoetmulder van veilingsite Catawiki struint de Utrechtse vrijmarkt af op zoek naar antieke pareltjes. En hij heeft beet!

13.04 uur Vijfheerenlanden: leuk, maar je komt niet meer weg

Burgemeester Sjors Fröhlich heeft het prima naar zijn zin deze Koningsdag, maar als je weg wil uit zijn gemeente dan wordt het lastig. Van Lexmond naar Utrecht met de bus is een behoorlijke klus, ondervond een echtpaar dat oranje uitgedost twee volle bussen door zag rijden. Hun kinderen konden nog wel naar de stad. Zij zoeken nu het vertier dan maar met tompoucen in eigen huis.
Je komt niet weg uit Vijfheerenlanden

12.15 uur Toeten en blazen in Meerkerk

Muziekvereniging Euphonia Meerkerk
Muziekvereniging Euphonia Meerkerk © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
In Meerkerk trok traditiegetrouw de fanfare door het dorp. Het was allemaal al klaar, maar de overgebleven leden wilden toch nog wel een moppie spelen voor onze verslaggever. Ze zoeken daar trouwens ook nog altijd nieuwe leden. In Meerkerk was er vandaag ook een uitgebreide lunch met senioren. Een hele zaal vol was het in Dorpshuis De Linde.
Oranjelunch in het dorpshuis in Meerkerk
Muziekvereniging Euphonia Meerkerk wil toch wel iets voor ons spelen

11.35 uur Sla je slag op de Utrechtse vrijmarkt

In Utrecht staat het inmiddels ook al weer vol met mensen die hun spullen verkopen op de vrijmarkt. Ook deze meiden op de Breedstraat proberen hun slag te slaan. "Wij verkopen zelfgehaakte bloemen. Die gaan nooit dood!"

11.09 uur Gezelligheid in Houten

Houten is ook al weer druk in touw na een gezellige Koningsnacht gisteravond op Het Rond. Vandaag zijn er vrijmarkten op drie verschillende locaties , op het Manifestatieterrein op de Imkersplas, in Castellum en in het Oude Dorp. Voor een volledig overzicht van alle activiteiten in de provincie kun je kijken op het kaartje hieronder in dit liveblog.
Koningsdag in Houten

10.13 uur Eerste feestvierders in de trein

De eerste feestvierders zijn ook al weer met de trein op weg naar festiviteiten in grote steden. De NS meldt dat de eerste reizigersstroom "rustig" op gang komt. Het bedrijf verwacht veel reizigers die naar de evenementen in het land gaan. "Het zijn nog geen volle treinen. Meestal komt alles rustig op gang maar wordt het gedurende de dag steeds drukker", aldus een woordvoerster. Zij waarschuwt: "Hou er rekening mee dat het druk is, er zullen veel mensen op de been zijn.
Volgens de NS is het gisteravond goed gegaan met het vervoeren van feestvierders naar koningsdagfeestjes in de grote steden Utrecht, Den Haag en Rotterdam. Volgens het spoorbedrijf zat de stemming er goed in. De NS rijdt vanwege Koningsdag een speciale Oranjedienstregeling.

9.45 uur Klokkenluiden, aubades en kleedjesmarkten

De eerste spullen zijn al weer verkocht en her en der in de provincie zijn de kerkklokken geluid ter ere van de verjaardag van Koning Willem-Alexander. In Eemnes hebben ze de traditionele aubade ook al weer achter de rug en maken ze zich op voor een vol programma met simultaanschaken, een solexrace en ringsteken.

8.59 uur Bierblikkenopruimdienst

Het is de eerste Koningsdag met statiegeld op blikken. En dat levert meteen een file op bij het inleverapparaat bij een supermarkt op de Utrechtse Biltstraat. Hele winkelkarren vol worden er ingeleverd. Dat scheelt al weer voor de opruimdiensten.
Deze heren verzamelden gisteren twee winkelkarretjes vol blikjes.
Deze heren verzamelden gisteren twee winkelkarretjes vol blikjes. © RTV Utrecht / Neske Kraaij

8.01 uur Tussen de resten van de Vrijmarkt: vroege vogels en een enkele doorhaler

"Het was goed te doen met de kou", vertelt de man met een blik bier in zijn handen die de nacht heeft doorgebracht in zijn stoeltje achter zijn kraam. De straten in Utrecht zijn inmiddels al redelijk schoongeveegd, de eerste vroege vogels bouwen hun kraam al weer op en de eerste klanten dienen zich ook al weer aan bij de montere verkoper. Verslaggever Robert Jan Booij was er vroeg bij. Hij reist de hele dag door de provincie en doet verslag van alle vrijmarkten, aubades en oranje gezelligheid.
Het was vanochtend (al/nog) gezellig op de Utrechtse vrijmarkt
© RTV Utrecht / Robert Jan Booij

5.33 uur Dit kun je allemaal gaan doen tijdens Koningsdag in de provincie Utrecht

Benieuwd wat er allemaal te beleven is tijdens Koningsdag? Bekijk het hieronder op de kaart:

5.30 uur Gisteravond gezellig en druk op Utrechtse pleinen

Op verschillende pleinen in de Utrechtse binnenstad werd het gisteravond te druk. Om 22.15 uur riep de gemeente op niet meer te komen. Wel zegt een woordvoerder van de gemeente Utrecht dat de Koningsnacht zonder noemenswaardige incidenten is verlopen. "Het was gezellig in de stad gisteren, goede en feestelijke sfeer. Op een gegeven moment erg vol, maar na de oproep om niet meer te komen zagen we de uitstroom goed op gang komen." Ook elders in de provincie hebben zich geen grote incidenten voorgedaan.