Rijk wil arme Bevrijdingsfestivals, zoals in Utrecht, niet financieel steunen

Het bevrijdingsfestival in 2022.
Het bevrijdingsfestival in 2022. © RTV Utrecht / Hannah Cammeraat
Utrecht - Bevrijdingsfestivals die kampen met financiële problemen, hoeven niet te rekenen op steun van het Rijk. Dat zegt staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het Bevrijdingsfestival in Utrecht ging dit jaar bijna niet door vanwege geldtekort.
De Utrechtse editie is niet de enige met financiële tekorten. Toch zegt Van Ooijen: "Dit kan ik niet allemaal vanuit het Rijk oplossen. Het is een afweging die thuishoort bij de lokale en provinciale democratie."
In Nederland worden op 5 mei al jaren veertien Bevrijdingsfestivals gehouden om de vrijheid te vieren. Twee coronajaren hebben de financiële positie van een aantal festivals geen goed gedaan. De editie in het Utrechtse Park Transwijk leek zelfs te worden afgelast. Nadat de organisatie partijen had gevonden die garant willen staan bij slecht weer en een tegenvallende omzet, kon het festival toch doorgaan.
Dat Bevrijdingsfestivals stoppen "wil niemand", zegt Van Ooijen. Zijn ministerie financiert het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Extra subsidie uittrekken om de financiële positie van festivals te verbeteren, ziet hij niet zitten. "Ik weet dat er financiële problemen zijn, maar er zijn ook grote verschillen tussen de festivals", reageert de staatssecretaris op de oproep van festivals om ze te helpen vanuit het Rijk. Van Ooijen wijst erop dat diverse gemeenten en provincies "in de bres springen om de festivals door te laten gaan". Dat noemt hij "hartstikke goed nieuws".