Liveblog Koningsnacht: Te druk op Utrechtse pleinen, gemeente roept op niet meer te komen

© RTV Utrecht / Bas Teunissen
Utrecht - Koningsnacht is in volle gang. In de hele provincie zijn activiteiten georganiseerd vanwege de verjaardag van de koning. In dit liveblog houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen.

00.13 uur Liveblog gesloten

Dit liveblog is gesloten. In de ochtend starten we een nieuw blog met al het Koningsdagnieuws uit de provincie. Fijne nacht!
Update: Dat nieuwe liveblog staat hier.

23.20 uur Zo vierde Utrecht Koningsnacht

22.20 uur Gemeente Utrecht: kom niet meer

Op de Utrechtse evenementenpleinen zijn te veel bezoekers. De gemeente Utrecht roept op niet meer te komen.

21.52 uur Drukte in Utrecht neemt toe

De drukte op de pleinen in de stad neemt volgens de gemeente Utrecht toe. Wie meer ruimte wil om te feesten wordt verwezen naar de Mariaplaats.

21.41 uur Wat een plaatje!

© RTV Utrecht

21.25 uur Feest in Houten

Op Het Rond in Houten wordt momenteel volop gefeest. Het Foute Uur van radiozender Q Music is op het plein neergestreken en kan rekenen op flink wat bezoekers.
© RTV Utrecht

21.17 uur Kaarsen voor Johan Derksen, wie raak gooit wint sigaar

Op de Breedstraat in Utrecht kunnen bezoekers een kaars richting een afbeelding (met gat) van Johan Derksen gooien. Voor twee kaarsen betaal je 1 euro en wie raakt gooit wint een sigaar. "Een echte tip", vertelt een bezoeker aan RTV Utrecht.
© RTV Utrecht
© RTV Utrecht

20.53 uur In de rij voor de fietsenstalling

Nog snel even je fiets in fietsenstalling House Modernes op de Lange Viestraat in Utrecht zetten, blijkt nog een flinke klus. Bij de stalling is het zo druk dat fietsers in de rij moesten staan om hun stalen ros te parkeren.
© RTV Utrecht

20.45 uur Drukte op het Janskerkhof

Bij het podium op het Janskerkhof is het lekker druk.
© RTV Utrecht

20.22 uur Studenten laten zich bekogelen met eieren om studieschuld af te lossen

Voor een eurootje kun je een ei gooien op deze studenten. 'We willen toch onze studieschuld aflossen'.

20.03 uur Zo scoor je pareltjes op de vrijmarkt

Hoe scoor je de beste pareltjes op de vrijmarkt? Koopjesexpert Jeroen Zoetmulder van veilingsplatform Catawiki heeft wat tips: 'Zorg voor een goed aanvalsplan'.

19.09 uur De sfeer op de vrijmarkt zit er goed in

18.00 uur De vrijmarkt is begonnen!

17.55 uur Muziek op de vrijmarkt

Niet alleen de grote namen treden vandaag of morgen op. Zo voorzag onderstaand muzikaal duo koopjesjagers op de Utrechtse vrijmarkt van trompetmuziek.
© RTV Utrecht

17.35 uur Auto weggesleept in Voorstraat

Vanaf 15.00 uur vanmiddag moet de Voorstraat autovrij zijn; iets wat de bestuurder van deze auto waarschijnlijk even vergeten is.
© Joep ten Have

17.19 uur Opbouwen van vrijmarkt in volle gang

Onthoofde barbies, vergeelde Donald Ducks of toch dat ene pareltje voor een paar euro; om 18.00 uur gaat de Utrechtse vrijmarkt van start. De verkopers leggen de laatste hand aan hun 'winkeltje'.
© RTV Utrecht

16:01 uur Saar en Stijn zijn klaar voor Koningsdag in Maarn

Saar en Stijn hebben de zolder leeggehaald en vonden een heleboel spullen om te verkopen. Dat doen ze morgen op het Raadhuisplein in Maarn. Oud speelgoed, knuffels en bordspellen, het komt allemaal in hun kraampje te liggen. Met de verkoop hopen ze genoeg te verdienen om met het hele gezin een dagje uit te kunnen.
Saar en Stijn hebben zin in Koningsdag.

15.43 uur Nog even over die tompouce...

Want hoe eet je die nou het best? Onze verslaggevers trokken eropuit om deze belangrijke discussie voor eens en altijd te beslechten:

15.17 uur De eerste verkopers claimen een plek

Utrecht is de enige stad in Nederland waar de vrijmarkt niet op Koningsdag, maar al de avond ervoor begint. Een plekje is schaars, dus 's middags zijn enthousiaste verkopers hun waren al aan het uitstallen. Zoals Ruud, die nog niet teveel kwijt wil over de snuisterijen die hij meegenomen heeft. "Dan moet je vanavond maar komen kijken, meissie. Pas vanaf 16.00 uur mag ik het uitstallen van de gemeente", zegt hij. "Maar het zijn mooie spullen, echt waar. Hier zit geen Ikea tussen."
Ruud is er al klaar voor: 'Hier zit geen Ikea tussen'
Ruud is er al klaar voor: 'Hier zit geen Ikea tussen' © RTV Utrecht
Aan de andere kant van de Plompetorengracht zijn Noor en Berend hun bakfiets aan het uitladen. "Oud speelgoed, oude kleren, spelletjes, puzzels: alle dingen die we niet meer gebruiken", somt Berend op. Vroeg een plekje veiligstellen was hard nodig, want de twee hebben veel spullen die weg moeten. "Er komt nog veel meer", verzekert hij. Bang voor de kou is -ie niet. "Straks ga ik nog even een goede winterjas halen, want ik ben van plan hier tot laat te staan." Het streefbedrag? "30 euro ofzo?"
Noor en Berend hebben de zolder opgeruimd
Noor en Berend hebben de zolder opgeruimd © RTV Utrecht

15:09 uur 350 gemeentemedewerkers staan klaar om op te ruimen

Terwijl Koningsnacht nog moet beginnen, bereidt de gemeente Utrecht zich al voor op de grote opruimwerkzaamheden van morgen. Er staan 350 mensen klaar om al het afval weg te halen. Vorig jaar lag er voor 69.000 kilo rommel op straat. Wethouder Susanne Schilderman hoopt dat de opbrengst dit jaar minder groot is.
Wethouder Schilderman op Radio M Utrecht over de afvalhoop.

15:04 uur Deze Utrechters kregen een lintje

Traditiegetrouw is één dag voor Koningsdag de jaarlijkse lintjesregen. In onze provincie zijn 247 mensen in het zonnetje gezet, 20 meer dan een jaar geleden.

10.30 uur Dit kun je allemaal gaan doen tijdens Koningsdag in de provincie Utrecht

Benieuwd wat er allemaal te beleven is tijdens Koningsdag? Bekijk het hieronder op de kaart:

07.00 uur 'Het heeft Zijne Majesteit behaagd': 247 Utrechters worden vandaag verrast met lintje

Het is een bijzondere dag voor 247 Utrechters die zich op de een of andere manier sterk voor de samenleving hebben ingezet. Zij worden straks opgetrommeld om naar het gemeentehuis te komen of krijgen zelfs de burgemeester op bezoek. Vandaag is traditiegetrouw de dag dat de lintjes worden uitgereikt.

06.18 uur Flink koud op koningsnacht, hulpverleners Rode Kruis paraat in Utrecht

Het Rode Kruis roept iedereen op komende koningsnacht goed voorbereid de deur uit te gaan: het kan namelijk flink koud worden. De gevoelstemperatuur kan aankomende nacht dalen tot 2 graden boven nul. Vooral als mensen alcohol drinken, ligt onderkoeling op de loer, waarschuwt de hulporganisatie. "Het wordt zelfs kouder dan nieuwjaarsdag", aldus het Rode Kruis.
Onderkoeling treedt sneller op als mensen gedronken hebben. Alcohol verwijdt de bloedvaten en dat geeft een warm gevoel. Maar je verliest hierdoor ook warmte. De lichaamstemperatuur daalt, maar mensen voelen dat door de drank niet. Daarom waarschuwt het Rode Kruis feestvierders.
Ook mensen die in de vroege donderdagochtend op vrijmarkten hun spullen verkopen, moeten oppassen. Het Rode Kruis adviseert mensen om kinderen niet op de koude grond te laten zitten, maar op een stoeltje.
Op ruim honderd plekken in het land staan op koningsnacht honderden hulpverleners van het Rode Kruis klaar om eerste hulp te verlenen, zoals op festivals en evenementen maar ook in de binnensteden van Utrecht en Amsterdam.