En wéér een fles open: Karel V en Maeve vieren Utrechtse sterrenregen 'en de champagne kan niet op'

© RTV Utrecht / Evie Westland
Utrecht - Hoe vaak heeft het kenmerkende plopgeluid van een ontkurkte champagnefles deze middag al door de restaurantruimte van Karel V geklonken? Hoe meer flessen opengaan, des te luider ze juichend worden ontvangen. Vaste gasten komen langs met bossen bloemen, leveranciers drukken chef-kok Leon Mazairac borrelhapjes in de handen. Voorlopig gaan ze nog niet naar huis, "champagne hebben we hier genoeg".
Als 15-jarig "Utrechts jochie" kende Mazairac de namen van de Franse Michelinrestaurants al uit zijn hoofd. "Ik ken ze nog steeds, maar daar zal ik je niet mee vermoeien." Hij wil maar zeggen: Michelin is de enige erkenning die echt telt.
Toch twijfelde de chef-kok of hij vandaag wel naar Amsterdam moest gaan voor de prijsuitreiking, zijn souschef Jent van Capelle moest hem overhalen. "Ik weet niet of ik tegen die teleurstelling had gekund als het weer niet gelukt was."
Chef-kok Leon Mazairac viert het binnenhalen van de Michelinster.
Even leek dat doemscenario zich te voltrekken. Vorige week ging er een gelekt lijstje rond, net als twee jaar geleden. Toen was er inderdaad sprake van een lek, Kasteel Heemstede werd op die manier overrompeld met een ster. Het lijstje van dit jaar bleek nep, en dat was maar goed ook. Want Karel V stond er niet tussen. "Ik dacht echt: dit ga je niet menen. Ik was echt van slag, Jent heeft toen alles voor mij moeten afmaken die dag."

Champions League-finale

Altijd heeft Mazairac gezegd dat het geen doelstelling op zich was, die felbegeerde ster. Het zal er deels mee te maken hebben dat het volgens de ongeschreven Michelin-etiquette toch niet helemaal hoort: hard roepen dat je om een ster strijdt. Bovendien hangt er een zweem van mysterie om de Franse gids. "Als je als hotel vijf sterren wil, dan vink je gewoon 300 punten af. Michelin is niet maakbaar, het is subjectief. Je weet niet waar je aan moet voldoen. Dat maakt het spannend", zegt Karel V-directeur Leo Hollman. "En als het dan eenmaal zover is dan is het de mooiste erkenning. Een doelpunt in de Champions League-finale, dat idee."
Het is een waar Utrechts feestje vandaag. Want op nog geen 1,5 kilometer van Karel V wordt ook bij nieuwkomer Maeve het binnenslepen van de ster gevierd. Ze zijn er nog beduusd van, Tommy Janssen en zijn partner Vera Voorend. Het is geen valse bescheidenheid als ze zeggen dat ze dit echt niet hadden verwacht. "We zitten hier pas twee jaar, dus dit is echt heel uitzonderlijk. We zaten in de zaal om onze collega's te supporten en toen hoorden we ineens onze naam. Waanzinnig."
Ook hier vloeit de champagne rijkelijk, maar zo uitbundig als bij de collega's van dat andere prijswinnende restaurant is het feestje vandaag niet. Dat is ook niet heel gek, want daar waren de ogen sinds 2013 – het zwarte jaar dat Karel V zijn ster verloor – telkens weer op gericht. Steeds weer kwam die ene vraag, die tot vervelens toe werd gesteld: wanneer komt Michelin nu ein-de-lijk weer terug naar Utrecht? En toen in 2020 topchef Leon Mazairac naar Karel V werd gehaald kwam de geruchtenmolen al helemaal op gang. Het kon niet lang duren of er zou een weer een ster komen.

'Big shoes to fill'

Het zoveelste glas champagne van de dag overhandigt de chef tegen het einde van de middag hoogstpersoonlijk aan burgemeester Sharon Dijksma. Dat zij het feestje komt meevieren is geen verrassing, ze maakte zich de afgelopen jaren hard voor tophoreca in Utrecht. "Wij hebben als gemeente geholpen door de gidspresentatie van Gault & Millau naar Utrecht te halen. Maar de restaurants hebben vooral zichzelf echt goed op de kaart gezet, onder meer door goed te gaan samenwerken." En, benadrukt de burgemeester, het zijn niet alleen Maeve en Karel V die vandaag in het zonnetje worden gezet. "Héron heeft de groene ster (een duurzaamheidsster, red.) behouden, dat is ook heel veel waard."
De cadeaus zijn niet aan te slepen. Links Leon Mazairac, rechts zijn souschef Jent van Capelle.
De cadeaus zijn niet aan te slepen. Links Leon Mazairac, rechts zijn souschef Jent van Capelle. © RTV Utrecht / Evie Westland
Het zou nog weleens lang gezellig kunnen blijven bij Karel V. Het komt dus lang niet slecht uit dat het restaurant op maandag sowieso dicht is. "Maar morgen staan we er weer – met een grote grijns - en dan hebben we big shoes to fill", glundert Mazairac. En directeur Leo Hollman ontkracht de mythe maar gelijk: nee, de prijzen worden niet ineens flink omhoog gegooid.
Vanavond hoeven de koks van Karel V in ieder geval niet zelf te koken. "We gaan lekker uit eten bij Madeleine", zegt souschef Jent. Hoe laat hij denkt dat het wordt? Pas als de microfoon uit is, lacht hij vertrouwelijk: "Dat zou zomaar eens een uurtje of 6 kunnen worden."