Onderzoek verkeerssituatie Biltse Rading na dodelijk ongeval, omwonenden willen snel maatregelen

© RTV Utrecht
Utrecht - De gemeente Utrecht gaat de verkeerssituatie op de Biltse Rading opnieuw bekijken na het fatale ongeluk van afgelopen vrijdag waarbij een een 5-jarig jongetje en een 66-jarige vrouw om het leven kwamen. Er waren al plannen om het punt aan te passen, maar de gemeente gaat nu kijken of die veranderd of versneld moeten worden. Omwonenden zien liever een onafhankelijk onderzoek en willen vooral dat er snel tijdelijke maatregelen komen.
Het ging afgelopen vrijdag mis op de Biltse Rading toen de vrouw met twee kinderen overstak op een oversteekplaats tussen de Voorveldse Polder en de Veemarkt. Daar werden de vrouw en het jongetje geschept door een auto. De vrouw overleed ter plaatse, het jongetje bezweek een dag later aan zijn verwondingen. Het andere kind bleef ongedeerd. Hoe het ongeluk kon gebeuren, is nog onduidelijk.
Het oversteekpunt op de Biltse Rading is omwonenden al jaren een doorn in het oog. Volgens buurtbewoners zien automobilisten het verkeerslicht dat daar staat vaak over het hoofd, waardoor levensgevaarlijke situaties ontstaan. Ze hebben daarover ook meerdere keren aan de bel getrokken bij de gemeente.
Naar aanleiding van die meldingen heeft de gemeente het punt in 2021 aangepakt door schrikhekken te plaatsen (rood/wit geblokte hekjes) op 100 meter voor de oversteek en vlakbij de oversteek, maar volgens bewoners heeft dat de verkeersveiligheid nog niet genoeg vergroot.

Snelle aanpassingen

De gemeente gaat nu dus opnieuw onderzoeken of en welke aanpassingen nodig zijn. Daar zijn ze in de buurt blij mee, laat bewoner Danielle Batist weten. Zij is mede-initiatiefnemer van een petitie waarin buurtbewoners vragen om een onafhankelijk onderzoek en om zowel tijdelijke als permanente maatregelen. "We willen vooral dat er niet weer maanden overheen gaan voordat er aanpassingen worden gedaan. Met de petitie willen we laten zien dat veel mensen het idee hebben dat er iets moet gebeuren."
Het onderzoek dat de gemeente heeft aangekondigd is volgens haar dan ook niet genoeg. "Niet omdat de gemeente onwelwillend is, maar omdat er al meerdere onderzoeken zijn geweest en de situatie nog steeds niet veilig is", legt ze uit. Ze zou dan ook graag een onafhankelijk onderzoek zien. "Misschien moet er een andere partij komen om echt te beoordelen hoe dit verkeerspunt zo ingericht kan worden dat het ook voor voetgangers veilig is."
Welke tijdelijke maatregelen er dan moeten komen, vindt Batist moeilijk om te zeggen. "Wellicht flitspalen, zodat mensen tenminste doorhebben dat ze door rood rijden. Maar ik ben geen verkeersexpert, dus dat kan iemand anders beter beoordelen dan ik."

In gesprek met gemeente

De petitie van de buurtbewoners was gisteravond zo'n 650 keer ondertekend. Batist hoopt dat daar nog veel handtekeningen bij komen, voordat het volgende week wordt aangeboden aan wethouder Lot van Hooijdonk. "We gaan graag het gesprek met de gemeente aan over wat er nodig is. Want we willen ook niet met de beschuldigende vinger wijzen; de gemeente wil dit soort ongelukken natuurlijk ook voorkomen."
Toch leeft in de buurt het gevoel dat er eerder ingegrepen had moeten worden, vertelt Batist. "Ik ken een buurvrouw die twee weken geleden nog een melding heeft gemaakt, dat is natuurlijk erg wrang. Ik denk dat het voor het gevoel van veiligheid ook heel erg zou bijdragen als er nu snel wat aanpassingen worden gemaakt. Dat zou de wijk een steuntje in de rug geven."