Na tien jaar plots twee sterren in Utrecht: naast Karel V ook Michelinster voor Maeve

Leon Mazairac (l) van Karel V en Tommy Janssen en Vera Voorend van Maeve
Leon Mazairac (l) van Karel V en Tommy Janssen en Vera Voorend van Maeve © RTV Utrecht
Utrecht - Karel V en Maeve hebben na jaren de Michelinster teruggebracht naar de stad Utrecht. Onder luid gejuich werd dat bekend bij de presentatie van de Michelingids 2023 in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Alle ogen waren vandaag opnieuw op de Domstad gericht. De afgelopen jaren was het bijna traditie dat die ene vraag telkens weer terugkwam: zou het de vierde stad van het land nu dan eindelijk weer lukken om een Michelinster te veroveren?
"Ik durfde al bijna niet meer te komen. Ik heb jaren gestreden, een ander geluid laten horen, sympathiek gekookt. Al op mijn vijftiende kende ik alle sterrenrestaurants in Parijs uit mijn hoofd. Op een gegeven moment leg je het naast je neer, maar nu is het toch gelukt, mede dankzij mijn geweldige sous-chef", glunderde chef-kok Leon Mazairac, die de ster ontving uit handen van Jonnie Boer van de Librije en Jannis Brevet van Inter Scaldes.
Bij Karel V wordt volop geborreld om de winst te vieren.
Ook Tommy Janssen en zijn partner Vera Voorend van nieuwkomer Maeve mochten – met tranen in de ogen – de ster in ontvangst nemen. De jury looft "de bijzondere en onverwachte huwelijken in smaak" en roemen de "prachtige kwaliteit" die Maeve biedt.
Restaurant De Nederlanden in Vreeland behoudt de ster, al voor de vijftiende keer. En dat voor een restaurant in een kleine plaats. "Maar volgens Michelin dus echt de moeite waard om heen te reizen," zegt Caroline Berends, gastvrouw van De Nederlanden met een lach.

Naast Maeve en Karel V zijn er in de gehele provincie Utrecht in totaal zeven restaurants met een Michelinster. Deze zeven restaurants hadden hun ster al en behouden deze dus. Het gaat om:

La Provence in Driebergen, Kasteel Heemstede in Houten. Voltaire in Leersum, De Burgemeester in Linschoten, t Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht, Tante Koosje in Loenen aan de Vecht en De Nederlanden in Vreeland. Héron in Utrecht houdt de groene ster.

Tophoreca in Utrecht

De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma maakte zich de afgelopen jaren hard voor tophoreca in Utrecht. "Voor de stad is het belangrijk om een aantrekkelijk vestigingsklimaat te hebben, bijvoorbeeld voor internationale bedrijven. Dat doe je niet alleen met een goed woonmilieu en goede scholen, maar ook met dit soort horeca." Bovendien zijn de restaurants publiekstrekkers, waar ook andere ondernemers van profiteren, zei ze eerder al.
Dijksma haalde de uitreiking van de prestigieuze Gault & Millau gids naar Utrecht en organiseerde een bijeenkomst met negen horecaondernemers en het Utrecht Economic Board. "Dat is een kickstart geweest om bedrijven te verenigen en te zorgen dat ze samen interessante dingen doen om de horeca in Utrecht te promoten."
Nu dat vandaag zijn vruchten afgeworpen blijkt te hebben, reageert ze dan ook verheugd op Twitter. "Het regent vandaag (na al die jaren) sterren in Utrecht!!", schrijft ze.

Alle ogen op Utrecht

In 2020 werd Leon Mazairac chef-kok bij Karel V aan het Geertebolwerk. In 2013 verloor dat bekende Utrechtse restaurant haar prestigieuze Michelinster, sindsdien zat Utrecht zonder sterrenrestaurant – hoewel Héron afgelopen jaar een groene ster voor duurzaamheid in de wacht sleepte en deze ook dit jaar heeft behouden.
Mazairac geldt als één van de beste koks van zijn generatie en kookte jarenlang bij Podium in Utrecht. Daarna ging hij naar restaurant DeZusters in Maarssen en vertrok hij naar Orlando. Sinds 2020 was hij dus weer terug in zijn eigen stad. "Ik ben nu eenmaal een Utregs jochie", zei hij daar destijds over.
Leon Mazairac.
Leon Mazairac. © Angeliek de Jonge
Mazairac maakte er sinds zijn komst nooit een geheim van dat hij weer vol voor een ster ging. "Maar het is geen doel op zich", zei hij daar ook altijd bij.
Na de uitreiking reageerde Mazairac: "Zo leuk voor de stad Utrecht, die als een soort woestijn werd gezien - wat het helemaal niet is." Volgens hem heeft iedereen in het restaurant de afgelopen twee jaar "echt staan knallen".
Karel V bestaat niet alleen uit het restaurant, maar ook uit een vijfsterrenhotel. "Gasten die 's avonds daar aankomen moeten heel goed kunnen eten, of als ze een weekendje weg zijn culinair verwend worden. Je bent een wat bredere zaak en daar moet je wel naar koken. We hebben we best even een vorm voor moeten zoeken."

Maeve

Vorig jaar kreeg Utrecht in korte tijd drie nieuwe ambitieuze restaurants: Hemel & Aarde, Restaurant Maeve en Restaurant 273. Samen met Karel V vormen die de top vier van Utrecht, oordeelde de andere restaurantgids Gault & Millau.
"We hebben een fucking ster!" reageert chef-kok Janssen nadat bekend is dat Meave een ster heeft gekregen. "Het is een waanzinnige erkenning van onze ambacht. Wij hebben Maeve gebouwd op wie wij zijn, met een geweldig team op ons heen, en daar zijn we voor beloond."
Maître Vera Voorend vult aan: "Het is echt een topsport die je met het hele team doet, je bent continu aan het pieken. Het vraagt heel veel van je en heel veel van je team, maar als het je passie is, is het ook je kracht."
Bij Maeve draait het om duurzaam, lokaal en vers. Seizoensproducten met verfijning op het bord. "Pure ambacht, dat is het", vatte Janssen zijn restaurant samen toen RTV Utrecht hem sprak. "Het hoeven niet altijd superdikke producten te zijn." Dan liever een kraakverse asperge met kruiden uit de kassen van Stadsjochies, aan de rand van de stad. "Uit de seizoenen koken is het mooiste dat er is."