DHSC-voorzitter na vechtpartij in Friesland: 'Onterecht in strafbankje'

Wesley Sneijder, op het veld na Buitenpost-DHSC
Wesley Sneijder, op het veld na Buitenpost-DHSC © Orange Pictures
Utrecht - DHSC is door Friese media onterecht in het strafbankje gezet na de vechtpartij die zaterdag ontstond na afloop van de wedstrijd Buitenpost - DHSC. Dat zegt voorzitter Harry Lulofs van de Utrechtse vierdedivisionist. De vechtpartij, waarbij DHSC-speler Emre Bal iemand tegen de vlakte sloeg, ontstond volgens Lulofs door toedoen van mensen van Buitenpost. De voorzitter was zelf op de tribune getuige van de gebeurtenissen.
Op de wedstrijd stond op voorhand al veel spanning. Buitenpost vecht tegen degradatie en DHSC, de club van recordinternational Wesley Sneijder, is bezig aan slechte serie waardoor de club de play-offs om promotie dreigt mis te lopen. "Die spanning was voelbaar in de wedstrijd", zegt Lulofs. "En dat werd erger door de zeer matige arbitrage."
De DHSC-voorzitter wijst daarbij op een volgens hem onterechte gele kaart voor een speler van DHSC, een niet gegeven strafschop aan DHSC en een onterecht goedgekeurd doelpunt van Buitenpost. "De speler die hem maakte had het na afloop in de kantine zelfs over 'de hand van Maradona'", stelt Lulofs.

Frustratie loopt op

Toen de scheidsrechter terwijl DHSC met 2-1 achter stond te vroeg affloot, liep de door frustratie toch al flink gevulde emmer bij de spelers en staf van DHSC over. Zij gingen verhaal halen bij de scheidsrechter. Lulofs zag daarna hoe assistent-trainer Jeffrey Sneijder door Buitenpost-supporters naar de grond werd getrokken. "Hij had een hoofdwond en noppen in zijn been staan, daar heb ik foto's van", zegt de voorzitter daarover.
Vervolgens zag de voorzitter van de Utrechtse club iemand DHSC-speler Emre Bal een klap geven. "En Emre sloeg terug", aldus Lulofs. Volgens Friese media was het slachtoffer van die klap Buitenpost-speler Wim de Vries. "Maar die had daar niets te zoeken, hij staat niet eens op het wedstrijdformulier, en toch kwam hij het veld op", stelt Lulofs.
(lees verder onder de foto)
Jeffrey Sneijder: hoofdwond en noppen in zijn been
Jeffrey Sneijder: hoofdwond en noppen in zijn been © Orange Pictures
Lulofs is overigens de eerste om toe geven dat Bal ook fout zat met zijn klap. "Ik verwacht wel dat wij als club maatregelen tegen hem gaan nemen." Maar de voorzitter wijst de beschuldiging van Buitenpost dat Bal de neergeslagen speler nog een trap zou hebben gegeven van de hand. "Op de beelden die ik heb gezien (andere beelden dan die op rtvutrecht.nl staan, red.) slaat Emre en loopt daarna meteen weg bij de gebeurtenissen", zegt Lulofs. "Hij heeft zeker niet getrapt."

Slechte naam DHSC

Het is niet de eerste keer dat DHSC betrokken is bij incidenten tijdens of na wedstrijden. "Wij hebben de naam", zucht Lulofs. "En sommige media gaan er daarom voetstoots vanuit dat wij het nu ook gedaan hebben. Ik heb zelfs ergens gelezen 'Marokkaan slaat speler neer.' Los van het feit dat Emre geen druppel Marokkaans bloed heeft, vraag ik me af waarom je dat zo op moet schrijven."
De eerste agressie kwam bij hun vandaan
DHSC-voorzitter Lulofs
Buitenpost heeft aangifte gedaan tegen Emre Bal, maar DHSC laat het er ook niet bij zitten. "Emre en Jeffrey hebben klappen gekregen en gaan ook aangifte doen", zegt Lulofs, die ook overweegt als club aangifte te doen. "Twee van onze spelers zijn aangevallen toen ze de kleedkamer in wilden gaan. Ik ga kijken of wij op basis daarvan ook aangifte moeten doen."
Hoewel het bestuur van Buitenpost uiteindelijk bescherming bood en de mensen van DHSC een veilige aftocht naar de bus liet maken door een achteruitgang, is Lulofs niet op alle fronten te spreken over de Friese club. "Ik zie nu krantenartikelen waarin zij wel heel erg hun eigen straatje schoonvegen. Voor de klap die Emre uitdeelde is geen excuus, maar de eerste agressie kwam bij hun vandaan", herhaalt Lulofs, die zijn bevindingen op papier gaat zetten om aan de KNVB te sturen. "En ik stuur dan ook de beelden mee."

Reactie KNVB

De KNVB kan nog niets zeggen over de gebeurtenissen in Friesland. "De aanklager gaat ernaar kijken, en daarna eventueel de tuchtcommissie. Pas daarna komen wij met een reactie", zegt een woordvoerder van de voetbalbond.