Burgemeester Dijksma bezoekt Oekraïne: 'Ik wil vanuit Utrecht hulp blijven aanjagen'

Burgemeester Dijksma met Vitali Klitschko, de burgemeester van Kyiv.
Burgemeester Dijksma met Vitali Klitschko, de burgemeester van Kyiv. © Gemeente Utrecht
Utrecht - Sharon Dijksma, de burgemeester van Utrecht, heeft woensdag en donderdag een bezoek gebracht aan de Oekraïense hoofdstad Kyiv. Daar ondertekende Dijksma, die ook vicevoorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is, samenwerkingsovereenkomsten om Oekraïense steden te helpen met de wederopbouw na de oorlog.
Ook wilde ze samen met de andere Nederlandse afgevaardigden een signaal afgeven "van de onvoorwaardelijke solidariteit van Utrecht en alle Nederlandse gemeenten met onze Oekraïense partners.”
Daarnaast ondertekende ze namens de gemeente Utrecht een samenwerkingsovereenkomst met de Oekraïense stad Mariopoel. Hierbij committeert Utrecht zich samen met de steden Gdansk, Warschau en Lviv aan een samenwerking met de door oorlog getroffen stad, waarin de verschillende betrokken steden kennis uitwisselen.
Volgens Sharon Dijksma noemde secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, Utrecht een van de belangrijke internationale voorbeelden van steden die solidariteit tonen met Oekraïne.

Hartverscheurend

De International Summit for Cities and Regions, waar Dijksma bij aanwezig was, werd georganiseerd door de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Hij sprak zich uit over het belang van samenwerking tussen steden en wees de aanwezigen van de conferentie erop dat de oorlog internationale aandacht moet blijven krijgen.
© Gemeente Utrecht
Dijksma sloot zich aan bij de woorden van de president. “Het is hartverscheurend om de schrijnende gevolgen van de oorlog in Oekraïne met eigen ogen te zien. Hoewel de oorlog nog volop gaande is, is het juist nu van belang om naar de toekomst te kijken en plannen te maken voor de wederopbouw na de oorlog."
De VNG gaat de komende jaren vier Oekraïense gemeenten helpen bij het opstellen van hun lokale herstelplannen en het formeren van een democratisch lokaal bestuur.