Duizenden extra studentenwoningen moeten Utrechts kamertekort oplossen

Studentenwoningen op de Ina Boudier-Bakkerlaan.
Studentenwoningen op de Ina Boudier-Bakkerlaan. © RTV Utrecht / Jasper Witte
Utrecht - Goed nieuws voor wie de komende jaren in Utrecht op kamers wil. Als het aan de gemeente ligt, komen er tot 2030 zo'n 5300 studentenwoningen bij in de stad. Dat is het precies het aantal studentenwoningen dat Utrecht momenteel tekort komt. Studentenhuisvester SSH moet ervoor zorgen dat die woningen er komen.
De gemeente wil vooral inzetten op het bouwen van studentenkamers, waarbij gemeenschappelijke ruimtes zoals een woonkamer en badkamer worden gedeeld met huisgenoten. Dat soort woningen zijn goedkoper om te bouwen en volgens wethouder Dennis de Vries wonen studenten liever samen dan alleen. "Wonen in een studentenhuis zorgt voor een leukere studententijd."

Prijs en kwaliteit

Op dit moment zijn studentenkamers financieel lastiger te realiseren dan bijvoorbeeld studio's, aldus de gemeente. Door het verlagen van de grondprijs moet het voor SSH makkelijker worden om dit soort woningen te bouwen. Voor de bouw van 3500 woningen zijn op dit moment al concrete plannen, de maatregelen van de gemeente moeten SSH in staat stellen om nog eens 1800 van dit soort woningen te realiseren.
Naast een lagere grondprijs staan in het actieplan ook maatregelen die de kwaliteit van woningen moeten waarborgen. Zo moet alle kamers een minimale oppervlakte van 14 vierkante meter hebben. Voor zelfstandige woningen is dat 19 vierkante meter.
Daarnaast wil de gemeente het delen van woningen en hospitaverhuur stimuleren. Dat laatste moet zo'n 400 extra onzelfstandige woningen opleveren. Eerder liet de gemeente al weten dat vanaf 1 juli waarschijnlijk geen vergunning meer nodig is om met maximaal drie in plaats van twee personen een woning te delen.

Tijdelijke woningen

De woningen moeten in 2030 gerealiseerd zijn, maar er is ook nu al een tekort aan studentenwoningen. De wethouder wil dat oplossen met bijvoorbeeld tijdelijke woningen. "De Pagelaan is daarvan een voorbeeld. Daar komen iets meer dan 200 tijdelijke woningen en daarvan gaat ook een groot gedeelte naar studenten en starters." Daarmee kunnen waarschijnlijk niet alle tekorten worden opgelost, maar het moet er in ieder geval voor zorgen dat er meer woningen voor studenten zijn.