Gluren bij de buren van stadhuis had niet gemogen, Utrecht erkent fout

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - De gemeente Utrecht zat fout met het streamen van raadsvergaderingen. Tijdens die vergaderingen waren kamers in woningen en een showroom van de buren van het stadhuis in beeld en dat had niet gemogen. Dat antwoordt het college op vragen van het CDA.
RTV Utrecht stelde in februari vast dat het niet helemaal goed ging met de stream van de vergaderingen in de raadszaal van het oude stadhuis. De camera's vallen onder een geautomatiseerd systeem. Als een spreker zijn microfoon aanzet, krijgt hij of zij een camera op zich gericht. Sommige sprekers hebben hun zetel bij een raam. Tot voor kort filmden die camera’s dan ook de overburen. Daardoor konden kijkers van de stream in een huiskamer en in de showroom van een lampenwinkel kijken.
De huiskamer van Richard Innemee kwam in beeld. Hij zei eerder met een dikke knipoog: “Het is maar goed dat we daar geen seks gehad hebben de afgelopen maanden.”
Na het artikel van RTV Utrecht en de vragen van het CDA ondernam de gemeente direct actie: de ramen werden deels afgeplakt met ondoorzichtig folie, bij de buren naar binnen kijken is nu niet meer mogelijk.
Maar de gemeente deed meer. Een ambtenaar heeft een serie gemeenteraadsvergaderingen teruggekeken. “Uit een steekproef van 25 uur filmmateriaal blijkt niet dat er personen herkenbaar in beeld zijn gekomen, maar we kunnen niet uitsluiten dat dit op een ander moment wel is gebeurd”, schrijft het college in een brief aan het CDA. De gemeente erkent dat de eigenaren van de panden niet wisten dat hun panden gefilmd werden.

In overtreding

Ook schrijft de gemeente dat daarmee mogelijk regels zijn overtreden, omdat ze niet kunnen uitsluiten dat mensen herkenbaar in beeld waren. “Vanuit de AVG zijn bestuursorganen in overtreding als er zonder grondslag personen herkenbaar in beeld zijn gekomen.” Als bewoners aanwijzingen hebben dat ze eerder in beeld zijn geweest, dan mogen ze dat bij de gemeente kenbaar maken. Die beelden zullen dan verwijderd worden, laat de gemeente weten
Een screenshot van de livestream van de gemeenteraad Utrecht met op de achtergrond lampenwinkel Kwartier
Een screenshot van de livestream van de gemeenteraad Utrecht met op de achtergrond lampenwinkel Kwartier © Screenshot livestream gemeente Utrecht