Minister Schouten neemt uitspraak Utrechtse rechtbank mee in nieuw wetsvoorstel energietoeslag

Studentenwoningen op de Ina Boudier-Bakkerlaan.
Studentenwoningen op de Ina Boudier-Bakkerlaan. © RTV Utrecht / Jasper Witte
Utrecht - De drie uitspraken die rechters hebben gedaan over de misgelopen energietoeslag voor studenten, worden door het ministerie van Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) meegewogen bij het maken van een nieuw wetsvoorstel voor een energietoeslag over 2023. Dat wetsvoorstel gaat binnenkort naar de Tweede Kamer. Dat laat Schouten weten in reactie op de uitspraak van de rechtbank in Utrecht.
Die heeft maandag geoordeeld dat de gemeente studenten onterecht uitsluit van de energietoeslag van 1300 euro. De rechtbank vindt dit discriminatie. In vergelijkbare rechtszaken tegen stelden rechters eerder ook al dat de gemeente Nijmegen en Amsterdam ten onrechte studenten bij voorbaat uitsloten van de regeling.
We bekijken wat dit betekent voor het wetsvoorstel Energietoeslag 2023.
minister Schouten

Afgelopen december is bepaald dat huishoudens die in 2022 de energietoeslag van 1300 euro toegekend kregen, een extra toeslag van 500 euro krijgen, die automatisch wordt uitgekeerd. Deze huishoudens ontvangen dus in totaal 1800 euro energietoeslag. De studenten die met terugwerkende kracht tóch nog tot deze groep worden gerekend, krijgen dus ook 1800 euro energietoeslag.

"De uitspraak is nog vers, voor een zorgvuldige inhoudelijke reactie heb ik enige tijd nodig", zegt minister Schouten over de uitspraak in Utrecht. Ze houdt "goed contact" met de gemeente Utrecht "over de betekenis van deze uitspraak en mogelijke vervolgstappen. Ook bekijken we wat dit betekent voor het wetsvoorstel Energietoeslag 2023, dat binnenkort naar de Kamer gaat."

Meer rechtszaken in voorbereiding

Organisaties als de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en FNV Young & United roepen al maanden om een landelijke oplossing. De bond heeft nog veel meer rechtszaken in voorbereiding, net als diverse advocatenkantoren. "Je begint je af te vragen hoeveel rechtszaken de minister om haar oren geslingerd moet krijgen voordat het beleid wordt aangepast", zei Yasmin Ait Abderrahman, voorzitter FNV Young & United eerder. Of het beleid wordt aangepast wordt dus binnenkort duidelijk, wanneer het nieuwe wetsvoorstel naar de kamer gaat. "Ondertussen blijven er nog steeds meldingen van studenten bij ons binnenkomen van studenten die amper het hoofd boven water kunnen houden. Zij hebben de energietoeslag keihard nodig, maar vinden een rigide overheid op hun pad", aldus Ait Abderrahman.

De eenmalige energietoeslag is een landelijke regeling, die in 2022 in het leven werd geroepen voor mensen met een laag inkomen, vanwege de oplopende prijzen voor energie. Studenten kunnen in de meeste gemeenten geen gebruik maken van die regeling. Wel kunnen zij proberen via de individuele bijzondere bijstand een toeslag te krijgen, zoals in Utrecht. De rechtbank in Utrecht vindt de bijzondere bijstand echter "geen redelijk alternatief". De voorwaarden om hiervoor in aanmerking te komen zijn strenger dan de voorwaarden voor de eenmalige energietoeslag.