Geen moordplan, wel levens verwoest: OM eist 18 jaar cel voor dodelijk schietincident café De Plak

© Michiel van Beers
Utrecht - Het Openbaar Ministerie eist achttien jaar celstraf tegen Mohamed A. (40) voor de doodslag op Paul Kros en de poging tot doodslag op een andere cafébezoekster van café De Plak in Utrecht. Volgens het OM was de dodelijke schietpartij anderhalf jaar geleden "een verschrikkelijke en schokkende gebeurtenis" voor slachtoffers, nabestaanden en aanwezigen in het café, en is alleen een lange gevangenisstraf passend.
"Moordenaar", klinkt het uit het publiek als Mohamed A. de rechtszaal binnenkomt. Vanwege de grote gevoeligheid van de zaak zitten tien agenten in de zaal. "We willen het zekere voor het onzekere nemen", zegt de rechtbankvoorzitter.
Mohamed A. komt op 9 oktober 2021 in café De Plak waar op dat moment een feest aan de gang is. In zijn broeksriem zit een pistool dat hij bij zich draagt na een campingruzie op 3 augustus. Een groep mannen zou hem en zijn gezin op de camping hebben aangevallen en bedreigd.
Het staat vandaag niet ter discussie dat A. in het café was, daar iemand heeft geslagen en dat hij een pistool bij zich had. Wat wel ter discussie staat is waarom A. in het café was en wat er die zaterdagavond is gebeurd, zegt de rechter. Eerder heeft het OM gezegd dat hij niet langer verdacht wordt van moord, maar van doodslag en poging tot doodslag. De advocaat van de nabestaanden wil dat A. wel wordt vervolgd voor moord.
A. zegt dat hij toevallig in het café was. Hij had een afspraak in de buurt en is uit nieuwsgierigheid binnen gaan kijken. Daar groette hij een bekende totdat hij de stem hoorde van één van de mannen met wie hij een conflict had op de camping. Hij deelde aan hem één of twee klappen uit, daarna ontstond een worsteling met andere cafébezoekers waarop A. zijn wapen trok.
Slachtoffer Paul Kros zou zich in die worsteling hebben gemengd, kort daarna viel een schot en werd hij dodelijk geraakt. Een cafébezoekster achter hem raakte daarbij gewond.
Die bezoekster dacht dat zij zou overlijden. Ze wilde met haar telefoon een videoboodschap opnemen voor haar kinderen om afscheid te nemen, maar vanwege de pijn en de hectiek lukte dat niet Tegen een arts in het ziekenhuis vertelde zij welke bloemen, kist en muziek zij op haar uitvaart wilde.
Een getuige die met A. in een auto naar het café reed, verklaarde drie uur na de schietpartij dat de verdachte niet zomaar in het café was. "Hij had ruzie met een kamper, de ruzie was ontstaan op een camping, hij wilde een praatje met hem maken", verklaarde de getuige.
Het Openbaar Ministerie denkt dat A. in het café was om de man met wie hij een conflict had te mishandelen. Na de twee klappen die hij uitdeelde werd A. vastgepakt en tegen het raam gezet. Volgens het OM schoot hij vanuit die positie met opzet op Paul Kros.

Camerabeelden

Op camerabeelden uit het café, die tijdens de rechtszaak worden getoond, is te zien dat A. om 19.39 uur het café binnenkomt. Hij groet iemand en haalt dan meteen uit naar degene naast hem, de man met wie hij ruzie had op de camping.
A. wordt weggeduwd en grijpt naar zijn broeksriem Door andere cafébezoekers wordt hij vastgepakt. In de worsteling pakt hij zijn pistool en op het moment dat Paul Kros zich mengt in de strubbeling gaat het pistool af. A. zegt dat hij op de grond richt, volgens de politie doet hij plots zijn rechterarm omhoog. Na het schot rent hij weg uit het café, terwijl andere mensen hem achterna gaan. Op dat moment ligt Paul Kros op de grond. Binnen een minuut na binnenkomst is A. weg uit het café.
"Die teringlijer heeft mijn kinderen geslagen", zou hij buiten het café tegen iemand hebben geroepen.

Het wapen

Mohamed A. woonde samen met zijn vrouw en vier kinderen op een woonwagenkamp in Utrecht. Hij is lichamelijk afgekeurd en heeft sinds 2012 geen werk. Zijn laatste veroordeling is uit 2009 vanwege hennepteelt. A. weigerde mee te werken aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum. Maar na observatie denken onderzoekers niet dat hij een ernstige stoornis heeft.
Mohamed A. vindt het spijtig wat er is gebeurd en wil zijn medeleven betuigen. "Hoef jij niet te doen, pik. Medeleven", klinkt het uit de zaal. "Het is nooit de bedoeling geweest, wat er is gebeurd", zegt de verdachte. "Kros heeft een gezin achtergelaten. Ik heb ook een gezin achtergelaten. Het is een moeilijke situatie."
"Het wapen is afgegaan. Ik kan me tot de dag van vandaag nog steeds niet voor de geest halen hoe het wapen is afgegaan. Ik heb een leven op mijn geweten, er is een gezin zonder vader."
A. heeft het wapen aangeschaft na de campingruzie. Hij zag mensen zijn huis filmen en via een vriendin van zijn vrouw hoorde hij dat zijn kinderen in gevaar waren. Haar dochter kreeg ook een klap bij de ruzie op de camping. Een dag voor de schietpartij in café De Plak werd die vrouw dood aangetroffen in een auto bij hotel de Witte Bergen in Eemnes. Zij zou al anderhalve week in de auto hebben gelegen.
Haar vriend Charel P. is daarvoor veroordeeld tot een celstraf van één jaar voor het wegmaken van het lichaam. Hij werd wel vrijgesproken voor moord en doodslag omdat er volgens de rechtbank sprake was van noodweer. Het OM is daartegen in hoger beroep en wil P. voor 12 jaar achter de tralies. Mohamed A. denkt dat de ruzie op de camping en de dood van de vrouw met elkaar te maken hebben gehad.
Het pistool had A. altijd bij zich, en dus niet bewust meegenomen naar het café, zegt hij. "Ik was bij wijze van spreken het ziekenhuis binnengestapt zonder dat ik het door had. Ik voelde het pistool niet eens meer."
In het café pakte A. het pistool "om te dreigen". Het was nooit zijn bedoeling geweest het pistool af te laten gaan, zegt hij. Toch raakt een kogel uit zijn pistool Paul Kros in het hart en een long. De kogel belandt uiteindelijk in het lichaam van een andere cafébezoekster. "Het is een luguber idee dat de kogel die Paul doodde in mij zat", zegt zij tijdens de rechtszaak.
Door het schotwond in haar schouder kan zij haar hobby paardrijden niet meer uitoefenen, een volle wasmand is al te zwaar om te tillen en een feestje durft zij niet meer te bezoeken. Daarnaast kampt zij met psychische problemen en lijkt het door de verwonding in haar schouder of zij altijd scheef staat.
Ook de nabestaanden maken gebruik van het spreekrecht. De vrouw van Paul Kros vertelt dat A. "met één laffe daad" het leven van haar en hun twee dochters heeft kapotgemaakt. "Onze dochters moeten leren leven met een leven zonder vader."
Omdat Paul Kros ook de kostwinner was, kampt het gezin nu met geldzorgen. "Er is geen geld meer voor eten, kleding en warmte in huis", zegt hun advocaat.

Schadevergoeding

"In een seconde tijd is een hele familie geruïneerd", zegt de moeder van Paul. Toen zij hoorde dat een zoon van haar was neergeschoten dacht zij eerst dat het om een andere zoon van haar ging, pas bij aankomst in het café hoorde zij dat het om Paul ging. "Mijn kind, 37 jaar oud, die nog een leven voor zich had. Die nog zoveel zou willen doen. Hij kwam van de wc, hij had geen schijn van kans."
Als erkenning voor hun leed eisen meerdere familieleden en de nabestaanden een schadevergoeding. De vrouw van Paul Kros eist meer dan een half miljoen euro, zijn ouders eisen 42.000 euro en zijn zussen eisen elk 25.000 euro. De vrouwelijke cafébezoekster eist 33.850 euro en de man die in het café door A. is geslagen eist 2.500 euro.