Koningsspelen en Suikerfeest vallen op zelfde dag, Utrechtse scholen verplaatsen festiviteiten

De Koningsspelen in 2017 in Zeist.
De Koningsspelen in 2017 in Zeist. © RTV Utrecht / Kees Hoogendijk
Utrecht - Met de meivakantie voor de deur, de koningsspelen op de agenda en het vieren van Suikerfeest is het druk voor Utrechtse basisschoolleerlingen. Helemaal omdat de Koningsspelen en het Suikerfeest dit jaar op dezelfde dag vallen: vrijdag 21 April. Meerdere scholen hebben daarom besloten om de Koningsspelen te verplaatsen.
"Bij ons wordt het donderdag gehouden", zegt Jolanda de Groot over de Koningsspelen. De Groot is adjunct-directeur van de Dr. Bosschool in het Utrechtse Tuinwijk. "Wij hebben in een vroeg stadium de beslissing genomen zoals veel scholen. De beslissing komt puur vanuit de school. We hebben leerkrachten en personeel met een islamitische achtergrond, dus we hadden al vroeg in de gaten dat het mogelijk op dezelfde dag kon vallen."

De Koningsspelen zijn voor het eerst georganiseerd in 2013 in het kader van de inhuldiging van koning Willem-Alexander met als doel kinderen in het primaire onderwijs en hun ouders te laten zien dat samen goed ontbijten en actief bewegen belangrijk en heel leuk zijn. Voor het eerst sinds 2013 dus, en de landelijke sportdag vindt altijd plaats op de laatste vrijdag voor Koningsdag (27 april). De Koningsspelen zijn een initiatief van de Krajicek Foundation en de Johan Cruyff Foundation.

Na de vakantie

In het Utrechtse Overvecht heeft basisschool Op Dreef besloten om alles te verplaatsen. Zowel het Suikerfeest als de Koningsspelen wordt na de meivakantie gevierd. "Wij vieren alles na de vakantie. De helft van de kinderen doet mee met de Ramadan, dus ze gaan niet rennen of feestvieren. Met het maken van het jaarrooster hebben we dat al aangepast."
Bij OBO Spoorzicht, ook in Overvecht, is gekozen voor een andere opzet, vertelt medewerker Eva. "Wij vieren geen Koningsspelen, maar we hebben gewoon sportdagen deze week. Suikerfeest wordt hier zo groots gevierd, dat er zo weinig kinderen zijn, dat de school dicht is." Conciërge Irma van de Olijfboom in het Utrechtse Kanaleneiland vult aan: "Koningsdag hebben wij afgelopen vrijdag gehad. Gewoon op het plein met spelletjes. Suikerfeest vieren wij na de vakantie."
In het Utrechtse Zuilen worden er helemaal geen Koningsspelen gehouden bij de islamitische basisschool Al Amana. "Dit jaar niet, omdat het inderdaad samenvalt met Suikerfeest. We gaan later dit jaar wel een eigen sportdag organiseren. Het gaat een gewone sportdag zijn en niet gericht op de Koningsspelen."

Ieder jaar vasten moslims een maand lang tussen zonsopgang en zonsondergang. Alleen ’s avonds en ’s nachts wordt er gegeten en de vastenperiode wordt afgesloten met het Suikerfeest of te wel Eid-al-Fitr. Het feest begint dit jaar naar alle waarschijnlijkheid op donderdag 20 of vrijdag 21 april. Ook dit ligt weer aan de stand van de maan. Zodra de nieuwe maan ergens in de wereld te zien is, eindigt de ramadan.

Een halve dag met zoveel mogelijk leerlingen

De Rembrandt van Rijnschool in Woerden kiest ervoor om de koningsspelen tóch op vrijdag 21 april door te laten gaan. "We hebben gevraagd aan de ouders of ze de kinderen toch een halve dag kunnen laten meedoen. We laten de Koningsspelen expres maar een halve dag duren, in de hoop dat het dan voor iedereen mogelijk is om mee te doen."
Dat heeft vooral te maken met praktische bezwaren. "Op een andere dag is het lastiger, omdat je vaak toch wel met meerdere organisaties samenwerkt, en ook naar vrijwillige betrokkenheid. Dan is vrijdag voor de meesten toch de beste optie." Zo'n 60 procent van hun leerlingen is Islamitisch. Zij doen niet allemaal mee aan het Suikerfeest, maar de school hoopt dat met een programma van een halve dag, tóch iedereen mee kan doen. "Na vrijdag weten we of dat geholpen heeft."
Voor de leerlingen op Basisschool Zuiderkroon in Nieuwegein lijkt dat een prima oplossing. "van een paar kinderen hebben ouders aangegeven dat kinderen 's ochtends gewoon mee komen doen, en dat ze dan 's middags het Suikerfeest vieren." Daar vieren maar enkele leerlingen het Suikerfeest, net als op de openbare basisschool Joost van den Vondel in Amersfoort. Ook die laat vrijdag de koningsspelen doorgaan. In verband met de centrale eindtoets van groep 8 zijn er namelijk weinig alternatieven. Daardoor konden de Koningsspelen vorig jaar bijvoorbeeld al niet doorgaan. Op het besluit om de spelen dit jaar wel door te laten gaan op 21 april kwamen wel vragen van enkele ouders. De adjunct-directeur heeft toen gezegd: "De enkele leerlingen die het Suikerfeest wel vieren, mogen die dag vrij."