Man aangehouden in onderzoek naar illegale flyeractie Kledingbank Utrecht

De waarschuwing voor de nepflyer op de website van Kledingbank Utrecht.
De waarschuwing voor de nepflyer op de website van Kledingbank Utrecht. © Kledingbank Utrecht
Utrecht - Begin april is er in de politieregio Den Haag iemand aangehouden op verdenking van oplichting met flyers die zogenaamd van de Kledingbank Utrecht zouden komen. Dat laat de politie weten.
Veel wil de politie er niet over kwijt. Maar in het onderzoek naar een flyeractie in Alphen aan de Rijn, blijkt er dus een man te zijn aangehouden "in het kader van mogelijke oplichting". Uit welke gemeente de man precies komt en hoe oud hij is, wil de politie niet zeggen. Wat wel duidelijk is, is dat hij zich op een later moment moet verantwoorden voor de rechter.
Coördinator Jan Swarts van de Kledingbank Utrecht liet eerder deze week aan RTV Utrecht weten zeker honderd belletjes en mailtjes te hebben gehad van mensen die de flyer in de bus hadden gehad. Die leek van de Kledingbank Utrecht te komen: het naam en logo van die stichting werden misbruikt. Mensen die ter goeder trouw hun kleding aanboden, bleken dit dus aan iemand anders mee te hebben gegeven. Soms werd de kleding helemaal niet opgehaald, wat weer tot boze belletjes naar Kledingbank Utrecht leidde.
Volgens Swarts kan tweedehands kleding best een lucratieve business zijn. "Als je de wegen kent, kun je best een hoop centen maken met tweedehandskleding. Vooral in het Midden-Oosten betalen mensen daar veel voor."
De Kledingbank is vergelijkbaar met de voedselbank: mensen die onder een bepaald bestaansminimum leven, kunnen er gratis kleren komen uitzoeken.