UMC Utrecht en Prinses Máxima Centrum nemen juridische stappen tegen sluiting kinderhartcentrum

Utrecht - Het UMC Utrecht en het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie nemen juridische stappen tegen het besluit van minister Kuipers van Volksgezondheid om het kinderhartcentrum in Utrecht te sluiten. Vanochtend maakte hij bekend dat die locatie definitief moet sluiten en dat alleen de kinderhartcentra in Rotterdam en Groningen open kunnen blijven, maar daar zijn ze het in Utrecht dus niet mee eens.
Op dit moment telt Nederland vier centra voor kinderhartchirurgie, verspreid over vijf locaties (Rotterdam, Leiden, Amsterdam, Groningen en Utrecht). De operaties die hier worden uitgevoerd zijn vrij zeldzaam en voor de kwaliteit van de zorg is het beter om die zorg te concentreren op maar twee locaties, vindt de minister.
Het UMC en het Prinses Máxima Centrum zijn vooral teleurgesteld omdat de locatie in Utrecht eerst wél zou openblijven, samen met die in Rotterdam. Omdat dat een te grote impact zou hebben voor de regionale zorg in het noorden, is nu toch anders besloten. In plaats van Utrecht blijft nu Groningen open.
Geen gegronde reden
Dat besluit zat er al aan te komen, aangezien Kuipers twee maanden geleden al een voorgenomen besluit bekendmaakte. Deze is vandaag definitief geworden, waarop het UMC en het Prinses Máxima Centrum hebben besloten naar de rechter te stappen. "De minister heeft eerder aangegeven dat hij alleen 'bij gegronde inhoudelijke redenen' zou terugkomen op het eerdere voornemen om deze zorg te concentreren in het Erasmus MC en het UMC Utrecht", laten de ziekenhuizen weten. Volgens hen bevat het definitieve besluit deze redenen niet.
In een verklaringen stellen de ziekenhuizen dat de minister met zijn besluit "de succesvolle concentratie van de zorg en onderzoek voor alle kinderen met kanker in Nederland in het Prinses Máxima Centrum ondergraaft". Kinderen met kanker die zijn opgenomen in het Prinses Máxima Centrum hebben vaak zorg nodig van het kinderhartteam van het UMC Utrecht. In totaal gebeurt dat nu zo'n zestig keer per jaar.
Puzzel uit elkaar gehaald
Die zorg kan vaak niet gepland worden en het is volgens de twee ziekenhuizen niet mogelijk om deze zorg met behoud van kwaliteit en veiligheid te verlenen als er geen kinderhartteam van het UMC meer aanwezig is in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. "Niet voor niets is bij de start van het Máxima gekozen voor een locatie naast een kinderziekenhuis waar een dergelijk team aanwezig is."
De kinderen voor hun behandeling verplaatsen naar een andere locatie in het land waar geen oncologische expertise is, brengt volgens het UMC en het Prinses Máxima Centrum grote risico's met zich mee. Hiermee wordt volgens de ziekenhuizen "een puzzel die al gelegd is, weer uit elkaar gehaald".
Overgangsperiode
Het kinderhartcentrum in Utrecht zal overigens niet meteen de deuren sluiten. Minister Kuipers wil namelijk een transitieperiode van 2,5 jaar. Ingrepen bij volwassenen met minder complexe aangeboren hartafwijkingen blijven nog wel mogelijk in Utrecht, net als poliklinische afspraken en controles.