Natuur staat op springen: volgende week alles groen, hooikoortspatiënten opgelet

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Je kan het je nu nog niet voorstellen, maar volgende week ziet de wereld om ons heen er een stuk groener uit. "De natuur zal snel uitlopen", zegt meteoroloog Rico Schröder van Weerplaza. Goed nieuws voor veel mensen, maar voor hooikoortspatiënten is het opletten geblazen.
Het wordt zonnig en er is voldoende vocht in de bodem, dat is de korte verklaring voor de te verwachten groenexplosie. Door de natte maartmaand en voldoende regenval in april is er genoeg vocht voor handen, legt Schröder uit. Het proces van kale naar groene bomen, kan heel snel gaan. "Hier in Houten zie ik nu nog een groene waas om de bomen heen, maar eind volgende week zal het behoorlijk groen zijn. De natuur staat echt op springen."
We gaan volgende week een zonnige en warme week tegemoet. De temperatuur loopt langzaam op en tikt halverwege de week de 20 graden aan.

Hooikoortspatiënten opgelet

Voor sommige mensen heeft dat ook nadelen, want dan nemen hooikoortsklachten ook toe. De droge en zonnige dagen met weinig wind zorgen voor veel pollen in de lucht. In Nederland zijn zo'n één miljoen mensen gevoelig voor berkenpollen en juist die komen volgende week tot bloei. Door een oostenwind komen er ook nog eens veel pollen van bloeiende berken uit Duitsland overgewaaid.
Voor mensen die juist last hebben van graspollen, blijft het nog even rustig. Die pollen zullen vooral eind april en begin mei tot bloei komen. "Dat loopt wel de hele zomer door", zegt Schröder.
Ook boswachter Abe van 't Wout zegt dat de vergroening bij dit weer heel snel gaat. "De bomen gaan wat langzamer, maar de vaste planten zonder hout gaan heel snel, dan staat het zó tot boven je schoenen." Dat zal zowel in de natuurgebieden als in de stad zo zijn.

De bloei in de stad en het buitengebied

De Chinese bloesem die bijvoorbeeld in Utrecht op sommige plekken al bloeit, zal ook flink opbloeien van de zon en warmte. In de buitenplaatsen moeten we volgens van 't Wout vooral letten op de stinzenplanten. Daar heb je misschien nog nooit van gehoord, maar je kent ze wel: wilde narcissen, sneeuwklokjes, en hyacinten horen daarbij. Die gaan de komende dagen volop bloeien.
Ze komen oorspronkelijk trouwens niet uit Nederland, weet van 't Wout te vertellen: "Die zijn hier 200, 300 jaar geleden naartoe gebracht, toen rijke mensen genoeg geld hadden voor een buitenhuis." Daar werden ze aangeplant omdat ze zo vroeg in het voorjaar bloeien. "Dat was in die tijd ook wel een beetje de manier om anderen de ogen uit te steken." Daar zijn ze verwilderd en over de jaren heen ingeburgerd in onze natuur.
Als je langs de Vecht fietst kan je ook zomerklokjes spotten, het grotere neefje van het sneeuwklokje. Die heeft puntige bloemblaadjes met een klein groen stipje, en verder zijn ze wit. "En als je dan toch in de rietvelden kijkt, hoor je daar nu ook de eerste moerasvogels zingen. De blauwborst, en rietzangers, hartstikke leuk," vertelt van 't Wout enthousiast. Die vogels overwinteren in Afrika, omdat ze insecten eten. Nu is het warmer en kunnen zijn een aantal soorten dus alweer terug.

Waar je dieren kan spotten

De boswachter loopt over van de tips. Heb je niet zo'n interesse in vogels? Ga dan eens kijken in de schemer op een warme voorjaarsavond, in de buitenplaatsen. "Bijvoorbeeld op het verlengde Bergse pad, bij de Ankeveense plassen. Dikke kans dat je dan reeën ziet, en die zijn nu op hun mooist, met een prachtige roodbruine kleur", aldus van 't Wout.
Als je wel vogels wil spotten kan je in de Oostelijke binnenpolder van Tienhoven de kanaaldijk eens af fietsen, en in de polder groot Mijdrecht, daar kan je nu kluutjes zien. "Dat zijn heel aparte beestjes met een naar boven gebogen snavel, om beestjes uit het slik te kunnen halen. Als je die een keer wil zien, is nu het moment."

Volg de paden

Wel is het belangrijk voor dier en natuur om de paden te volgen, als je lekker naar buiten gaat. "We zijn heel blij dat sinds corona steeds meer mensen de natuur hebben ontdekt, maar sommige mensen zijn nog niet helemaal bekend met de regels die daar gelden", legt Van 't Wout uit. Die regels zijn overigens niet ingewikkeld. Het belangrijkste is om te kijken of honden zijn toegestaan en die aan te lijnen waar dat moet, en de paden te volgen, "en we leggen de paden zo aan dat je alle typen natuur tegenkomt, dus er is ook geen reden om er vanaf te wijken."