Besluit minister definitief: UMC Utrecht verliest kinderhartchirurgie

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP Foto
Utrecht - De kogel is door de kerk: het UMC Utrecht verliest hun kinderhartchirurgiecentrum. De beslissing zat er al aan te komen; twee maanden geleden maakte minister Kuipers van Volksgezondheid al een voorgenomen besluit bekend. Deze is nu definitief geworden. Het Utrechtse ziekenhuis liet eerder weten "enorm teleurgesteld" te zijn.
Nederland telt op dit moment vier centra voor kinderhartchirurgie, verspreid over vijf locaties (Rotterdam, Leiden, Amsterdam, Groningen en Utrecht). De operaties die hier worden uitgevoerd zijn vrij zeldzaam en voor de kwaliteit van de zorg is het beter om die zorg te concentreren op maar twee locaties, meent de minister.
In eerste instantie zouden Utrecht en Rotterdam openblijven, maar dat zou een te grote impact hebben voor de regionale zorg in het noorden van het land. Daarom blijven nu Groningen en Rotterdam open.

Overgangsperiode van 2,5 jaar

Minister Kuipers wil een transitieperiode van 2,5 jaar, dus er zal niet acuut iets veranderen. Ingrepen bij volwassenen met minder complexe aangeboren hartafwijkingen blijven nog wel mogelijk in Utrecht, net als poliklinische afspraken en controles. Maar voor hartoperaties worden kinderen op termijn doorverwezen naar Rotterdam of Groningen.
Volgens UMC Utrecht leidt het stopzetten tot onnodige vervoersbewegingen voor ernstig zieke kinderen met kanker. Zij worden vaak behandeld in het naastgelegen Prinses Máxima Centrum. Ook zijn er veiligheidsrisico's voor kinderen die in acute situaties de expertise van een kinderthorax-chirurg of kinderanesthesist nodig hebben.