Oplichters doen zich voor als Kledingbank Utrecht: 'Al honderd belletjes en mails gehad'

De waarschuwing voor de nepflyer op de website van Kledingbank Utrecht.
De waarschuwing voor de nepflyer op de website van Kledingbank Utrecht. © Kledingbank Utrecht
Utrecht - Moedeloos is Jan Swarts, coördinator bij de Kledingbank Utrecht er inmiddels van. Al zeker honderd belletjes en mailtjes heeft hij gehad van mensen die hun kleding dachten weg te geven aan zijn organisatie, nadat ze een flyer daarvoor in de brievenbus kregen. Maar wat blijkt: die flyer komt helemaal niet van de kledingbank.
Het kan volgens Swarts best lucratief zijn om met gebruikte kleding aan de haal te gaan. "Als je de wegen kent, kun je best een hoop centen maken met tweedehandskleding. Vooral in het Midden-Oosten betalen mensen daar veel voor."
Oplichters doen zich voor als Kledingbank Utrecht: 'Al honderd belletjes en mails gehad'
De Kledingbank is vergelijkbaar met de voedselbank: mensen die onder een bepaald bestaansminimum leven, kunnen er gratis kleren komen uitzoeken.
"Heeft u kleding wat [sic] overbodig is of heeft u een winkel en de collectie gaat eruit? Wij halen het graag op. Met onze ophaalservice zorgen wij ervoor dat wij de kleding ophalen. U hoeft er niet voor thuis te blijven", staat te lezen op de flyer die bij mensen door het hele land in de brievenbus is gedaan. De oplichters vragen onder meer om draagbare kleding, schoenen, lingerie en gordijnen.

Aangifte

Op de website van de Kledingbank Utrecht staat inmiddels een waarschuwing. "Ondertussen hebben er al zoveel mensen gebeld met klachten erover. Want sommige kleding is wel opgehaald, maar andere niet. In Alphen aan de Rijn heeft dat vorige week geresulteerd in een aangifte bij de politie."
De politie laat desgevraagd weten bekend te zijn met het verhaal. Hoeveel meldingen of aangiftes er precies zijn gedaan is niet duidelijk. "De meldingsbereidheid is vermoedelijk niet heel groot, ook omdat mensen die kleding uit eigen beweging weg hebben gedaan. Maar het is natuurlijk des te zuurder dat ze dat doen omdat ze er vanuit gaan dat het naar een goed doel gaat, wat vervolgens helemaal niet zo blijkt te zijn."

Oudere dame

Toch is er ook iets positiefs overgebleven aan de hele zaak, vertelt Jan Swarts van de Kledingbank. "We hadden een oudere dame uit Huizen aan de lijn die liet weten het zo erg te vinden dat het oplichters waren. Hoewel ze uit ons ophaalgebied woont, zijn we gisteren naar haar toe gereden en hebben we kleding opgehaald. Het was zo'n lieve dame dat we dat er graag voor over hadden."