Struikelsteen voor moeder van Utrechtse verzetsheldin Truus van Lier

© RTV Utrecht
Utrecht - Derkje van Lier-Wensink, de moeder van de Utrechtse verzetsheldin Truus van Lier, krijgt een struikelsteen. De steen ter nagedachtenis aan Van Lier-Wensink wordt geplaatst voor het ouderlijk huis van de vrouwen, op de Prins Hendriklaan 48 in Utrecht, naast de struikelsteen van haar dochter.
Twee jaar geleden werd de struikelsteen ter nagedachtenis aan Truus van Lier geplaatst bij het pand waar nu het ticketloket van het Rietveld Schröderhuis gevestigd zit. Historisch-onderzoeker Jim Terlingen riep de gemeente op om ook een struikelsteen voor haar moeder te plaatsen. "We zijn naar mijn mening vergeten dat moeder eigenlijk ook een steentje verdient, want zij is ook oorlogsslachtoffer. De gemeente herstelt dit nu, daar ben ik heel blij mee."
Van Lier-Wensink werd in 1943 gearresteerd na afloop van een bezoek aan de gevangenis in Amstelveen waar haar dochter op dat moment gevangen zat voor de moord op de Utrechtse NSB-hoofdcommissaris van de politie Gerard Kerlen. Volgens Terlingen wist ze tot die tijd niets van de zaak af. "Truus hield het echt voor haarzelf, want ze wilde niemand in gevaar brengen. Toen Truus gevangen zat hoorde Derkje pas dat haar dochter de aanslag had gepleegd."
Waarom de moeder van de verzetsheldin precies gearresteerd werd, is nooit duidelijk geworden. Terlingen: "Vermoedelijk dachten de Duitsers dat zij ook wat met de moord te maken had.".
Truus van Lier werd in oktober 1943 gefusilleerd in concentratiekamp Sachsenhausen, haar moeder overleed in januari 1945 aan uitputting in kamp Ravensbrück
De struikelsteen wordt gelegd op zaterdagochtend 22 april, de geboortedag van Truus van Lier. Dichter Hanneke van Eijken draagt een gedicht over Van Lier-Wensink voor in het bijzijn van onder meer een nicht van Truus van Lier en wethouder Susanne Schilderman.