Eigenaar maakt geen vaart met verbouwing Utrechtse camping: 'Hardlopers zijn doodlopers'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Het wil maar niet lukken met de voormalige camping De Berekuil in Utrecht. Al decennia is er gedoe. De afgelopen tien jaar werkt projectontwikkelaar Ton Oostveen aan het recreatieterrein. Maar hij heeft geen haast. Deskundigen verbazen zich over de situatie.
"Toen ik hier vanmorgen aan kwam rijden, zou ik als kampeerder direct weer zijn omgedraaid", dat zegt Ramon van Reine. Sinds dit weekend is het kampeerseizoen officieel gestart, ook de camping op de Voorveldse Polder is weer open. Maar echt uitnodigen doet de plek niet. Van Reine is directeur van ACSI, een bedrijf dat onder andere kampeergidsen uitgeeft. Daarin staan campings in Europa, met een beschrijving. Jaarlijks zijn honderden inspecteurs namens het bedrijf op pad om campings te keuren. Reine wordt niet blij van de aanblik van de Utrechtse camping en omdat het niet aan de minimale eisen voldoet, staat het niet in zijn gids. "In Nederland hebben we een hele hoge standaard op het gebied van kwaliteit, we hebben hele goede campings. En dat er bij een grote stad als Utrecht een terrein zo bij ligt, vind ik ongelofelijk."

Gemiste kans

Utrecht Marketing helpt toeristen in de Domstad op weg. Ook zij zijn niet blij met de staat van de Utrechtse camping. Anne Wouters is teamleider leisure, zij vindt de camping een gemiste kans. "Het zou een geweldige aanvulling voor de stad zijn als daar een mooie stadscampings is, echt een visitekaartje voor de stad." Het draagt niet bij aan het groene recreatiegebied voor bezoekers en bewoners, vindt Utrecht Marketing. "En dat zou je wel willen."
Anne Wouters van Utrecht Marketing
Anne Wouters van Utrecht Marketing © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Toeristen komen graag naar Utrecht, ook om te kamperen. Reviews op diverse website vertellen dat de camping een prima uitvalsbasis is naar de stad, maar menigeen stoort zich omdat het een bouwplaats is. Ook het gebrek aan faciliteiten en het matige sanitair is velen een doorn in het oog.
"Ik denk dat er zeker behoefte is aan een goede kampeerplek in Utrecht", zegt Anne Wouters van Utrecht Marketing. "Toeristen van buiten komen graag in Utrecht kamperen en ik denk dat die plek veel potentie heeft."
En eigenaar Oostveen? Die belooft elk jaar dat de camping en de vakantiehuizen binnen een paar maanden klaar zullen zijn. Jaren geleden zei hij al: "Ze zijn zeker voor de start van de Tour de France klaar." Dit jaar spraken we hem opnieuw. Nu laat hij weten dat het waarschijnlijk dit jaar niet lukt om alles af te krijgen. "Hardlopers zijn doodlopers", laat hij aan RTV Utrecht weten.
Overigens vindt Ramon van Reine van ACSI dat de vakantiehuizen die op het terrein verschijnen van hoge kwaliteit zijn. Het gaat dus niet snel, maar wat er verschijnt op het campingterrein is wel goed. Eerder al liet de gemeente weten niet gelukkig te zijn met de situatie, maar de eigenaar niet te kunnen dwingen om vaart te maken.
© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel