Anita (36) hoopt met FC Utrecht-shirt geld op te halen voor operatie: 'Elke dag langer is er een met pijn'

Anita met het shirtje dat nu via Marktplaats wordt geveild.
Anita met het shirtje dat nu via Marktplaats wordt geveild. © Anita van Rooijen
Utrecht - Flyeren, veilen, crowdfunden: de Utrechtse Anita van Rooijen zet alles op alles om geld op te halen voor haar hersenoperatie. Ze wil af van de pijnen die ze een aantal jaar voelt. Het zal niet haar eerste medische ingreep zijn - ze is al zes keer geopereerd in zo'n vier jaar tijd. Omdat ze in Nederland naar eigen zeggen niet meer goed geholpen wordt, zoekt ze haar heil in Zwitserland. Maar daar hangt ook een prijskaartje aan.
Mede daarom is 36-jarige Anita vandaag een nieuwe actie gestart: op Marktplaats verkoopt ze een shirt van FC Utrecht met daarop alle handtekeningen van de spelers. Over een week gaat het naar de hoogste bieder.
Daarnaast staat ze meerdere keren per week bij winkelcentra in en rondom Utrecht om aandacht te vragen voor haar situatie. En online loopt ook al enige tijd een crowdfunding. In het totaal haalde ze al ruim 19.000 euro op, maar daarmee is ze er nog niet. Anita zet alles op alles, want ze wil geen moment langer wachten. "Elke dag langer is een dag met pijn."

'Het belemmert alles in mijn leven'

Anita wil opnieuw onder het mes omdat ze al jaren last heeft van zenuwpijn. Die heeft ze overgehouden aan een vrij onschuldig trommelvliesongeluk waaraan ze twee keer is geopereerd. Ongeveer een half jaar na de laatste ingreep, ontstaan de eerste pijnklachten.
"Het steekt en schiet, als elektrische schokjes." Die worden veroorzaakt door een zenuw in haar hoofd die te dichtbij een bloedvat zit, legt ze uit. De pijn is er altijd en wordt verergerd door de meest alledaagse dingen, zoals de wind die in haar gezicht waait, praten, tandenpoetsen en eten.
In de jaren na de trommelvliesoperaties wordt ze nog vier keer geopereerd om fouten te herstellen. Maar de zenuwpijn blijft.
"Het belemmert alles in mijn leven. Ik ben tijdelijk afgekeurd en kan niet werken. Alles staat stil. En ik loop er al een tijd mee. Vrienden om mij heen ontwikkelen een gezin en hebben een heel sociaal leven. En mijn sociale leven neemt juist af. Want je gaat heel selectief kijken, wat je nog wel en niet kan doen, omdat alles energie kost."

Waarom Zwitserland?

Dat ze voor de operatie helemaal naar Zwitserland moet, zou Anita zelf ook liever anders zien. Het kost veel geld en het wordt niet vergoed door haar zorgverzekering.
Maar ze heeft het gevoel dat ze nergens anders meer terecht kan. In Nederland bezocht Anita verschillende (universitaire) medische centra "maar artsen geloofden niet dat ik pijn had van de operatie. Toen liep ik hier heel erg vast. En omdat ik zo veel dichte deuren kreeg, was ik de wanhoop nabij."
Anita legt uit dat een arts in Zürich uiteindelijk de fouten herstelde die bij eerdere operaties zijn gemaakt. Nu rest enkel nog een operatie waarbij door middel van een soort sponsjes meer ruimte tussen de zenuw en het bloedvat moet worden gecreëerd.

Wildvreemden die helpen

De meeste energie stopt Anita nu in het ophalen van geld voor de operatie. Regelmatig flyert ze bij winkelcentra in de buurt. "Ik kijk per dag of ik dat trek, de energie is er niet altijd. Maar ik probeer drie of vier keer per week te gaan."
Vorig jaar oktober is ze begonnen met de crowdfunding. Die maand zou ze eigenlijk al geopereerd worden maar op het laatst kon het niet doorgaan omdat ze de financiën niet rond kreeg.
Nu, een half jaar later, staat het opgehaalde bedrag op zo'n 19.000 euro. Het idee dat wildvreemden haar soms helpen, geeft Anita een warm gevoel. "Hoe goed kennen die mensen je nou? Er zijn mensen die zo vijftig of zelfs tweehonderd euro geven. Dat vind ik toch een hoop geld." Even is ze stil. "Het raakt me wel."
Zo ook de man die haar het FC Utrecht-shirt geeft dat nu wordt geveild. Tegen U in de Wijk Leidsche Rijn vertelt ze dat ze met hem, een fanatieke FC Utrecht-supporter, tijdens een van haar flyeracties aan de praat raakte. "Hij was best wel geraakt door mijn verhaal volgens mij. Toen zei hij: ik ga je helpen. Hij heeft bij de club aangeklopt en gevraagd wat er gedaan kon worden. Dat voelt echt als hele warme support."
U in de Wijk Leidsche Rijn sprak eerder al met Anita over haar actie: