Steeds minder bruine kroegen, maar Café van Wegen in Utrecht gaat nog even door: 'Er is altijd een behoefte'

© Pixabay
Utrecht - Wie binnenkomt in een bruine kroeg wordt meestal verwelkomt door een bar met getapte glazen bier, een biljart centraal in de ruimte en kleedjes op de tafels. Toch worden deze horecagelegenheden steeds zeldzamer, want volgens branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland neemt het aantal traditionele kroegen al jaren af.
Een van de herkenbare bruin cafés dat zich weet te onderscheiden van de horecaconcurrentie is het Utrechtse Café van Wegen. Deze bruine kroeg zit al 140 jaar in de Lange Koestraat in Utrecht. Bij binnenkomst lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan, de zaak heeft de inrichting die je doet denken aan het interieur van de jaren 50.
Café van Wegen is ook al 140 jaar in de familie van eigenaar en kastelein Niek Veerman. Hij deelt graag het geheim van het succes van het café. Allereerst moet een bruine kroeg volgens Veerman een rustpunt zijn voor de gasten. "Een plek met een vast karakter dat niet te veel moet veranderen."
In zijn zaak staat een biljarttafel. Verder wordt er geen muziek gedraaid, zodat bezoekers met elkaar kunnen kletsen. "Zo hebben gasten de neiging om met elkaar in contact te komen." Wat Veerman wel opvalt is dat het drinkgedrag van bezoekers verandert. "Wat vroeger veel meer pils was, zijn er nu de speciaalbiertjes en het glaasje wijn erbij."

Minder druk dan vroeger

Hoeveel bruin cafés er precies in Nederland zijn is niet bekend, wel wordt bijgehouden hoeveel cafés er in ons land zijn waar je niet kunt eten, dat zijn meestal bruin cafés. Volgens marktonderzoeker Locatus is het aantal bruin cafés in tien jaar tijd met zeker 30 procent gedaald, tot 5000 dit jaar. Zelf heeft de eigenaar van het Utrechtse café niet het gevoel dat de bruine kroeg verdwijnt. "Maar het is wel minder druk als vroeger, dat zeg ik er wel eerlijk bij." Veerman denkt dat de bruine kroeg altijd zal blijven bestaan. "Er zal altijd een type mensen zijn dat het verlangen heeft naar een stukje nostalgie."
Vaste gasten die vroeger vier tot vijf dagen in de week na werk naar de kroeg kwamen om een borreltje te doen, dat gebeurt minder, vertelt Veerman. "Maar wij merken wel dat er nog steeds een behoefte is voor een bruin café, al komen ze dan minder frequent." In Café van Wegen kan niet worden gegeten, wel zijn er hapjes te bestellen. Veerman somt op: "Wij hebben leverworst, ossenworst, koffie met appeltaart, blokjes kaas, bitterbal of gehaktballetjes."
Behoefte om te vernieuwen is er niet. Sterker nog, als de kroeg zich zou aanpassen, denkt Veerman dat hij de concurrentiestrijd zou verliezen van zijn collega's. Opnieuw geeft hij een geheim weg: "Een bruine kroeg moet herkenbaar blijven. Heel veel mensen weten waarvoor ze komen. En een vast gezicht helpt daarbij. Ik ga voorlopig dus wel even door."