Boze bewoners Weerdsingel verzamelen 4000 handtekeningen, coalitie legt ze naast zich neer

Utrecht - Bewoners van Utrechtse Weerdsingel Oostzijde zijn klaar met wethouder Lot van Hooijdonk. Al jaren praten de bewoners en de wethouder over de herinrichting van hun singel, maar de bewoners voelen zich niet gehoord. Nu de wethouder in hun ogen opnieuw haar zin probeert door te drukken komen ze met een petitie die bijna 4.000 keer is ondertekend. De bewoners krijgen steun van een groot deel van de oppositie van de gemeenteraad, die de wethouder vraagt om het alternatief van de bewoners te laten uitwerken en de uiteindelijke keuze voor een variant aan de gemeenteraad voor te leggen.
Een delegatie van de bewoners bood de petitie donderdagavond aan de gemeenteraad aan. Die heeft de titel ‘Weerdsingel OZ: geen asfalt - veilig op de fiets’. Burgemeester Sharon Dijksma nam de petitie als voorzitter van de gemeenteraad in ontvangst. Wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) was daar niet bij aanwezig.
Snel asfalt
Het dossier over de herinrichting van de singel loopt al jaren. De wethouder wil graag asfalt op de singel, zodat fietsers comfortabel en snel kunnen doorrijden. De bewoners willen de klinkers in hun straat behouden. Een ander punt van discussie is de rotonde ter hoogte van de Noorderbrug. Van Hooijdonk wil ervan af, omdat het een paar seconden tijdverlies oplevert voor de gehaaste fietser. De buurt wil hem behouden omdat onderzoek volgens hen aantoont dat de weg daardoor veiliger wordt.
Daarnaast is de inspraak en participatie de afgelopen jaren niet goed gegaan. En volgens de bewoners is hij nu opnieuw mislukt. In hun petitie roepen de bewoners op om alsnog af te zien van het asfalt en om ook de rotonde in stand te houden. De bewoners menen: “dat het voor alle weggebruikers onveiliger wordt, omdat er een geasfalteerde racebaan ontstaat en de rotonde bij de Noorderbrug moet verdwijnen; en omdat het rode asfalt het beschermd stadgezicht en de singel als rijksmonument aantast.” De rotonde moet volgens de buurt ook blijven omdat: “opheffing van de rotonde met 6 aansluitingen gevaarlijk is en nauwelijks tijdwinst oplevert voor fietsers”, schrijven ze in hun petitie.

Op de plannen van de wethouder is veel kritiek. Dat blijkt onder andere uit de honderden bezwaren, in vaktermen een ‘zienswijze’ genoemd, die inmiddels zijn ingediend. Oppositiepartijen EenUtrecht, VVD, Volt, CDA, Partij voor de Dieren, PVV en Utrecht Solidair steunen de bewoners. Zij dienden een motie in die wethouder Van Hooijdonk verzoekt om ruimte te maken voor een alternatief. Indiener Gert Dijkstra: “Uit de petitie en de zienswijzen in reactie op de plannen voor de Weerdsingel blijkt dat veel omwonenden een ander plan voor de Weerdsingel willen.” Volgens hem denken de bewoners actief mee, en komen ze met goed werkbare alternatieven. Die worden door Van Hooijdonk genegeerd is zijn stelling.
Daarom wil de oppositie dat het alternatieve plan van de bewoners verder wordt uitgewerkt, en dat vervolgens de twee plannen aan de raad worden voorgelegd, zodat de gemeenteraad kan kiezen.
Meer asfalt
Van Hooijdonk is normaal gesproken bij een dergelijke ingreep niet verplicht om toestemming aan de raad te vragen, maar met deze motie zou ze dat wel moeten doen. Het voorstel haalde het echter niet, omdat alle coalitiepartijen, waaronder GroenLinks en D66 tegen stemden. Dat betekent een nederlaag voor de omwonenden, en het betekent dat hun singel later dit jaar geasfalteerd zal worden. In de wandelgangen kondigden de bewoners aan om alsnog bezwaar aan te tekenen tegen een besluit van Van Hooijdonk. Ook overwegen ze juridische stappen.
