Voetbalclub DWSV onterecht geroyeerd door KNVB

© Bewerking RTV Utrecht
Utrecht - Door Wilskracht Steeds Vooruit (DWSV) mag weer verder. De KNVB had het lidmaatschap van de Utrechtse amateurclub in 2020 niet op mogen zeggen, oordeelde de rechtbank deze week.
Een voetbalwedstrijd in de Vierde Klasse tussen de Utrechtse clubs DWSV en Rivierwijkers liep in oktober 2019 volledig uit de hand. De scheidsrechter deelde vijf rode kaarten uit en voelde zich zo bedreigd dat hij van het sportpark wegrende. Dit was voor de KNVB de druppel die de emmer deed overlopen. Het bondsbestuur had er geen vertrouwen meer in dat het bestuur van de amateurclub bij toekomstige wedstrijden van de vereniging de orde kan handhaven, en zegde de voetbalbond het lidmaatschap op.
De rechtbank oordeelt nu dat deze straf te zwaar is. Volgens het contract dat KNVB had afgesloten met DWSV is de zwaarst mogelijke maatregel die de voetbalbond kon nemen dat alle teams van DWSV voor de duur van één seizoen niet aan de competitie zouden mogen deelnemen. De KNVB had ook andere, minder verstrekkende maatregelen kunnen nemen, zonder dat zij haar doel (het bevorderen van de veiligheid) tekort zou doen, staat in het vonnis.
Daarom vernietigde de rechtbank het opzeggingsbesluit van de KNVB. Ook moet de voetbalbond de proceskosten van 1883,42 betalen.
Alle problemen voor DWSV zijn nu niet van de baan, de club is namelijk nog op zoek naar een voetbalveld. Vorig jaar vertrok het van sportpark Loevenhoutsedijk. De velden zijn van de gemeente, maar de club was nog eigenaar van de kantine op het terrein en bleef daar gewoon gebruik van maken.
De gemeente wil op de leegstaande velden mogelijk een extra sporthal bouwen. Met DWSV werd daarom een afkoopregeling gesloten en de club verliet daarop ook de kantine.
Volgens de advocaat van de club staat er binnenkort een gesprek met de gemeente gepland over de toekomst van de club. De inzet voor DWSV is terugkeer naar sportpark Loevenhoutsedijk en om deel te nemen aan de competities.

Rectificatie: in een eerdere versie van dit bericht stond dat de KNVB na "aanhoudende problemen op financieel en sportief gebied" het lidmaatschap heeft opgezegd. Deze quote is onjuist. Namens de advocaat van de club laat DWSV weten dat er van financiële problemen geen sprake is en dat dit dan ook geen onderdeel is geweest van de besluitvorming van de KNVB.